IM MEMORIAM VARSÓ: Romok városa

2010. szeptember 3. (péntek)

A második világháború alatt gyakorlatilag totális megsemmisítésre kerülő főváros kiégett, feketén égbe meredő épületcsonkjait, romhalmazzá lett utcáit, a pusztulás szörnyűséges képeit eleveníti fel az a negyven szakember által, két éven keresztül készített filmalkotás, melyet augusztus elejétől a Varsói Felkelés Múzeumában tekinthetnek meg a látogatók.

A mindössze ötperces filmetűd bámulatos pontossággal rekonstruálja a hat éven át tartó náci megszállás következtében végbevitt pusztításokat, melyek akkor érték el tetőpontjukat, mikor az 1944-es Varsói felkelés 63 nap után elbukott, s a megszálló német csapatok véres megtorlóakciókba kezdtek. A különleges filmalkotás, melynek gyártója a Platige Image stúdió, egy hiteles háromdimenziós makett, légifelvételek, különleges effektek, és mintegy kétezer történelmi fotó, film, s egyéb magánszemélyek által a készítők rendelkezésére bocsátott dokumentum alapján jött létre.

A lengyel nemzeti identitás oly fontos részét képező varsói felkelés 1944. augusztus 1-jén tört ki, és a film közönségbemutatóját a 66. évfordulóra időzítették. A háború előtt 1,3 millió lakost számláló Varsót - melynek mintegy tíz százaléka zsidó népcsoporthoz tartozott - a háború után teljes egészében újjáépítették, gótikus és reneszánsz stílusban rekonstruálva az „óvárosi” részt. Ma, a folyton változó és mozgásban lévő, új kerületekkel, lakóparkokkal, toronyházakkal gazdagodó fővárost mintegy 1,7 millióan lakják.

http://www.miastoruin.pl/