Piotr Paleczny koncertje

Zene

A kiváló művész virtuozitását és zenei tehetségét most a magyar nézőközönség is megcsodálhatja.

2010. szeptember 26. (vasárnap), 19.00

Debreceni Tudományegyetem Zeneművészeti Kar, Liszt Terem

Debrecen, Egyetem tér 2.

További időpontok és helyszínek >>

Piotr Paleczny kiváló lengyel zongoraművész és pedagógus a Varsói Zeneművészeti Akadémián végzett Jan Ekiera tanítványaként. Számos nemzetközi zongoraversenyen aratott sikert, többek között Szófiában (1968), Münchenben (1969), Varsóban (1970), Plevenben (1971) és Bordeaux-ban (1972).


Piotr Paleczny, a Lengyel Köztársaság érdemes művésze, a legnagyobb állami elismerésnek számító Gloria Artis cím tulajdonosa. A világ egyik legrangosabb zenei megmérettetésének számító Fryderyk Chopin zongoraversenyen aratott sikeres szereplése után számos koncertet adott világszerte. Olyan  kiváló zenekarokkal lépett fel, mint a Varsói Nemzeti Filharmonikusok, a Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekara, a Chicago valamint American Symphony, a Concertgebouw, Royal Philharmonic, BBC Symphony Orchestra, Yomiuri Nippon, Gewandhaus, Tonhalle Orchester Zürich, RAI, Santa Cecilia, Orquesta Sinfónica Nacional de Mexico, Orquesta Sinfónica Nacional de Argentina, Orquesta Nacional de Espania; hogy csak néhányat emeljünk ki a rangos együttesek sorából. A kivételes tehetségű zongoraművész a világ legnagyobb koncerttermeinek színpadán lépett fel, mint a New-York-i Carnegie Hall, Avery Fisher Hall, Alice Tully Hall, a chicagói Orchestra Hall, a tokiói Suntory Hall, a lipcsei Gewandhaus, a buenos airesi Teatro Colon, az amsterdami Concertgebouw, a Berliner Philharmonie, a bécsi Musikverein i Konzerthaus, a londoni Royal Festival Hall, vagy épp a salzburgi Festspielhaus.
Piotr Paleczny neve azonban nemcsak Európa legnagyobb koncerttermeinek közönsége, de a fiatalabb zongoristanemzedék számára is ismerősen cseng. Mint kiváló pedagógus, számos mesterkurzust tartott már világszerte, New Yorktól kezdve, Bordeaux-n, Párizson, Amszterdamon, Tokión, Hamamatsunon, Sydney-n, Freiburgon, Buenos Airesen, Montevideon, Torontón, Lugano-n, Koppenhágán keresztül egészen Mexikóig.

A Varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémia professzora. Az elmúlt években növendékei közül többen számos elismerést szereztek rangos nemzetközi zongoraversenyeken. 1993-tól Lengyelország leghosszabb múltra visszatekintő zenei fesztiváljának, a Duszniki Zdrój-ban évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Chopin Fesztiválnak a művészeti igazgatója.
A zongoraművész repertoárjának fontos részét képezik hazája zeneirodalmának legjelesebb képviselői, Chopin, Paderewski, Szymanowski, vagy épp Witold Lutosławski, kinek Zongorakoncertjét a művész a szerző vezényletében adta elő.

Program:
Fryderyk Chopin - F-dúr Ballada op.38
Robert Schumann - Szimfonikus etűdök
Fryderyk Chopin - F-moll Fantázia op.49
                              b-moll Scherzo op.31
                              fisz-moll Noktürn op.48  nr 2
                              asz-dúr Polonéz op.53

Szervezők és támogatók:
Lengyel Intézet
A Lengyel Köztársaság Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma
Chopin Társaság
Ferenczy György Alapítvány
International Federation of Chopin Societies

A 2010. szeptember 24-ei koncertre jegyek 1000 Ft-os egységáron kaphatók a helyszínen.

A 2010. szeptember 26-ai koncetre jegyek 3500 Ft-os egységáron kaphatók a BRODWAY jegyirodáiban, valamint az INTERTICKET hálózatban.

További információ: www.chopin.hu

Időpontok és helyszínek

  • 2010. szeptember 26., 19.00 - MTA Díszterem - Budapest, V. Roosevelt tér 9.
  • 2010. szeptember 24., 19.00 - Debreceni Tudományegyetem Zeneművészeti Kar, Liszt Terem - Debrecen, Egyetem tér 2.