Bizonyítvány – új film II. János Pál pápáról

2008. október 17. (péntek)

2008. október 16-án, Karol Wojtyła pápává választásának 30. évfordulóján a Vatikánban XVI. Benedek pápa jelenlétében megtartották a Bizonyítvány című film premierjét.

Ez a film a II. János Pál pápa iránti kötelességem volt. Ezzel fizettem meg az ő jóságát, hisz kibírt velem 39 évet – nyilatkozta a világpremier előtt Stanisław Dziwisz bíboros, aki a filmben elmeséli a Karol Wojtyła oldalán eltöltött éveket. Ahogy Przemysław Hauser, a film producere mondta, a játékfilmesített dokumentumfilm nem II. János Pál életének a kalendáriuma. Az alkotók két dolgot tartottak szemük előtt: hogy a film igazi és hiteles legyen valamint úgy megmutassa be a pápát, mint egyszerű embert. A stáb valódi helyszíneken dolgozott, többek között Wojtyłáék wadowicei lakásán, a krakkói egyházmegyében, a Szent Péter bazilikában és a Sziksztuszi kápolnában. Valószínűleg elsőként sikerült leforgatni néhány jelenetet Vatikánban, pl. amikor a pápa észrevétlenül kiszökik, hogy elmehessen síelni. A filmben Stanisław Dziwisz bíboros elárulja a II. János Pál pápa ellen elkövettet – eddig szinte ismeretlen – második, 1982-es merénylet részleteit.

Számomra ez a film a végzetet jelentette – valotta be az ismert angol színész, Michael York. Varsóban találkoztam a film producerével, aki felkért, hogy narrátor legyek egy olyan filmben, amelyben Dziwisz bíboros visszaemlékszik II. János Pál pápára. Az intuicióm azt súgta, hogy mondjak igent és igaza is volt. Csodálom II. János Pál pápát. Ennek a filmnek köszönhetően megértettem, hogy a pápa harcos is volt és nem mindennapi személyiség, bátor és karizmatikus. 

A filmet Paweł Pitera rendezte, a zenét pedig Vangelis és Robert Janson komponálták. 

A film hivatalos weboldala