Mediations Biennálé Poznań

Képzőművészet

2009. január 7. (szerda)

2008 novemberében rendezték meg a Mediations (Közvetítés) Biennálét, amely az első kortárs képzőművészeti biennálé Poznańban, valamint feltehetően az egyik legnagyobb ilyen típusú rendezvény Közép-Európában.

A biennálé alapötlete az Inner Spaces elnevezésű fesztiválra vezethető vissza (egy kiállítássorozat, amely 1993 óta Ázsia, Amerika és Európa számos országaiban kerül megrendezésre), de leginkább a 2007-ben Poznańban megrendezett Asia-Europe Mediations című rendezvényre. 

A biennálé két részből állt. A fő program három „kurátori kiállítás”, három különböző helyszínen történő megrendezése volt. 

A poznani Nemzeti Múzeumban megrendezett Voyage Sentimental című kiállításnak Hegyi Lóránd volt a kurátora. Ez a kiállítás elsősorban a közép-európai régió legújabb művészetére fókuszált. 7 altéma (Private Stories / Public Conflict, Melancholy and Longing, Urban Rumors, Micro-realism, Mania and Obsession, On Time and Silence, Gardens and Islands) és összesen 79 művész képviseltette magát, a magyarok között Adorján Attila, Hencze Tamás, Nádler István, Pinczehelyi Sándor, Révész L. László, Szűcs Attila, valamint Trombitás Tamás. 
A Régi Nyomda épületében (Stara Drukarnia) került bemutatásra a Corporeal/Technoreal című tárlat a koreai Yu Yeon Kim rendezésében. Itt 18 művész munkáival ismerkedhetett meg a látogató, ahol a globalizáció, a technológia és az ember viszonya került kihangsúlyozásra. 
A harmadik, Identity and Tolerance címet viselő kiállítás kurátora a kínai Gu Zhenging. A tárlat 15 kínai kortárs képzőművész munkáját mutatta be a Zamek Kulturális Központban (Centrum Kultury Zamek). 

A három fő kiállítás mellett a Mediációs Hónap keretében számtalan más kiállítás gazdagította a biennálé programját szerte a városban, ahol elsősorban a kortárs lengyel képzőművészet került bemutatásra. 

Mediations Biennálé Poznań 
2008. 10. 3. – 2008. 10. 30.
www.mediations.pl