Könnycsepp Starowieyskiért

Képzőművészet

2009. február 25. (szerda)

Február 23-án, Varsóban 79 éves korában elhunyt Franciszek Starowieyski, a lengyel plakátiskola nagymestere. A kompromisszum-mentességéről és művészi különállásáról ismert kiváló festő sajátos stílust dolgozott ki, amelyet leginkább a kalligrafikus vonalak és a barokkot idéző formavilág jellemez.

Starowieyski grafikusként, színházi és televíziós díszlettervezőként, plakáttervezőként, könyvillusztrátorként és műgyűjtőként is ismertté vált. Tanulmányait a krakkói, valamint a varsói Képzőművészeti Akadémián végezte, szakmai pályafutását könyvillusztrációkkal kezdte, de valódi elismerésre színházi- és filmplakátjaival tett szert a hatvanas években. Az azóta eltelt 4 évtized alatt közel 300 művészi plakátot tervezett. 

A magyarok számára is ismert plakátja a Síró galamb, egykor Varsó-szerte hirdette a lengyelek együttérzését az 1956-os magyarországi események felett. Munkáit világszerte számos kiállításon mutatták be. Magyarországon utoljára 2006-ban, a budapesti Lengyel Intézetben, az 1956-os forradalom évfordulója alkamából rendezett lengyel és magyar csoportos plakátkiállításon találkozhattunk plakátjaival. Starowieyski több rangos nemzetközi díjban és elismerésben részesült: a Grand Prix birtokosa a Kortárs Képzőművészeti Biennálén Sao Pauloban 1973-ban, és 1974-ben a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.