Lengyel plakátművészet - klasszikusok Krakkóból

Kiállítás

Mieczysław Górowski és Władysław Pluta kiállítása

2010. január 29. (péntek), 17.00 — március 20. (szombat), 17.00

Lengyel Intézet

Nagymező u. 15.

Megnyitó: 2010. január 29. (péntek), 17.00

Megtekinthető: 2010. március 20-ig.

A két krakkói mester - Mieczysław Górowski és Władysław Pluta

Lengyelország legkiemelkedőbb plakáttervezői közé tartoznak, Krakkóban élnek és alkotnak. Mindketten a Krakkói Képzőművészeti Akadémia Vizuális Kommunikáció Tanszékének előadó professzorai, művészeti stílusuk azonban eltérő.

Mieczysław Górowski 1941-ben született Miłkowa-ban, Nowy Sącz mellett (Lengyelország). A Krakkói Képzőművészeti Akadémia Ipari Formatervezés Tanszék Alternatív Tervezés Intézetének vezetője. Meghívott előadó volt többek között az alábbi intézményekben: Université du Quebéc - Montréal (Quebéc, Kanada); Universidad de Santiago de Chile (Chile), Ecole des Beaux Arts de Toulouse (Touluse, Franciaország), Ecole d'Architecture de Paris (Párizs, Franciaország), Creation Gallery (Tokió, Japán). A Colorado '83, Toyama '85, valamint Mexico '92 nemzetközi plakátpályázatok aranyérmes díjazottja. Számos ismert potréplakát alkotója: Hommage - Jan Paweł II, Vincent Van Gogh, Chagall, Salvador Dali, Joseph Beuys, Picasso valamint a "Szolidaritás" mozgalom vezéregyéniségének Lech Wałęsának, "Az év embere 1989 - Lech Wałęsa" című az "El Periodico" által 1989-ben Barcelonában megrendezett plakátpályázat pályaműve. A grafikai tervezés egyik legfontosabb, 20-kötetes enciklopédiája, amely angol és japán nyelven Yusaka Kamekura szerkesztésében és a "Creation" gondozásában jelent meg 1992-ben Tokióban, Górowskinak több oldalt is szentel (6. kötet). A festészet és a plakáttervezés állnak hozzá legközelebb, utóbbi tekinthető meghatározóbbnak számára. Janusz Krupiński "Mieczysław Górowski - Plakátok 1968-2003" című albumában kompozíciójukat tekintve négy csoportba sorolja Górowski plakátjait: portréplakát, politikai tematikájú plakát, "lyukas plakát", és kombinatorikus plakát. Munkáiban a magas esztétikai színvonal tökéletes kompozícióval és színválasztással, valamint remek humorérzékkel párosul.

Władysław Pluta 1949-ben született Jeleń-ben (Lengyelország). 1990-1993 között a Krakkói Képzőművészeti Akadémia Ipari Formatervezés Tanszékének vezetője, 1993-1996 között az akadémia rektor-helyettese. 1997-2002 között az Ipari Formatervezés Tanszék Vizuális Kommunkiáció Intézet vezetője. Meghívott előadó volt számos művészeti oktatási intézményben szerte a világon, többek között Chilében, Csehországban, Franciaországban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Szlovákiában, Szlovéniában, és Olaszországban. Számos pályázaton nyert díjakat, többek között: Lengyel Plakát Biennálé - Katowice (1977, 1985, 1987, 1997); Nemzetközi Plakát Biennálé - Varsó (1986); Nemzetközi Grafikai Kiállítás "Zgraf 5" - Zágráb (1987); Nemzetközi Ipari Formatervezési Biennálé "Bio 12" Ljubljana (1988); Plakát Triennálé Trvana (1994); Nemzetközi Plakát Triennálé -Szófia (1998).
Tervezőgrafika és képgrafika a szakterülete. Különösen a plakát-, és könyvtervezés áll hozzá közel. Munkáit visszafogott, átlátható forma, klasszikus harmónia, ugyanakkor eredeti koncepció jellemzi. Ötletes és találó megoldásokat keres, amelyek hűen tükrözik az egyes könyvek tartalmát. A plakáttervezésben is egyedi nyelvezetet dolgozott ki, egy utánozhatatlan stílusú, sajátos formai paradigmát. Plakátjait a kifejezőeszközök visszafogottsága és tisztasága, az alapszínek és az erős színek használata jellemzi, mint például a vörös, a zöld, a kék és a fekete, melyeket egymással kombinálva, fehér vagy ezüst háttér elé helyez.

Krzysztof Dydo - hivatását tekintve tanár, szenvedélyes utazó, műgyűjtő, kiállítás- és programszervező, kiadó.

1985-től a világszerte ismert krakkói Plakát Galéria vezetője, amely kiállító és közösségi tér is egyben a plakáttervező művészek és a minőségi plakát kedvelőinek körében. A több, mint 30.000 darabot számláló gyűjtemény főként lengyel művészek munkáit tartalmazza, de több ezer plakátot számlál a világ különböző részéről is: többek között Németországból, Franciaországból, Svájcból, az USA-ból, Csehországból, Szlovákiából, Magyarországról, Finnországból, Dániából és Japánból.
Krzysztof Dydo a Krakkói Plakátfesztivál (1999) egyik megalapítója.
1975 óta több tucat nagyobb és több, mint 300 kisebb egyéni és csoportos művészi plakátkiállítást szervezett Lengyelországban és Európa csaknem valamennyi országában, valamint Ausztráliában, Kínában, Iránban, Izraelben, Kanadában és az USA-ban. Számos plakátverseny szervezője és zsűritagja (pl. a katowicei Lengyel Plakát Biennále, a Poznani Városi Plakát, a Plakát Krakkónak). Rendszeresen publikál a lengyel sajtóban (pl. "Projekt", "Opcje", "Novum Gebrauchsgraphik", "Przekrój", "Design", "2+3D"), illetve plakátalbumok (A Lengyel Plakátiskola Mesterei, Buffi Kiadó, 1995, Plakátok 1989 - 2001, BOSZ Art Kiadó, 2001) és katalógusok szerkesztője.

Dydo Poster Collection
31-043 Kraków,
Kramy Dominikańskie, ul.Stolarska 8 - 10, tel/fax: (012) 421 26 40
e-mail: