Fryderyk Chopin bicentenáriumi hangverseny, 1810-2010

Zene

Szilasi Alex és a Bydgoszczi Filharmonia Pomorska Szimfonikus Zenekara

2010. március 1. (hétfő), 19.30

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Művészetek Palotája

Budapest, IX. Komor Marcell u. 1.

2010. március 1-jén ünnepeljük a romantika korának egyik legnagyobb hatású zeneszerzőjének, Fryderyk Chopin születésének 200. évfordulóját. Az ebből az alkalomból megrendezésre kerülő, nemzetközi együttműködéssel megvalósuló bicentenáriumi hangversenyen Lengyelország egyik legnevesebb zenei együttese, a Bydgoszczi Filharmonia Pomorska Szimfonikus Zenekara lép fel. 

Az est szólistája, Szilasi Alex zongoraművész ezzel a nagyszabású ünnepi koncerttel zárja öt esztendőre visszatekintő Chopin-ciklusát a Művészetek Palotájában, amely lengyel és francia részvétellel kerül megrendezésre a Zeneszalon és a Lengyel Intézet együttműködésében. 

A hangversenyen bemutatásra kerül Chopin második zongoraversenye és két zenekari zongoraműve, illetve Liszt Ferenc híres zenekari Schubert-átirata, a „Wanderer” fantázia. A zongoraversenyeket – Magyarországon első alkalommal – a francia Pleyel zongoragyár néhány éve újraépített koncertzongoráján, a P-280-as modellen szólaltatja meg Szilasi Alex zongoraművész.

Program

Schubert–Liszt: C-dúr („Wanderer”) fantázia, op. 15
Chopin: Andante spianato et Grande Polonaise brillante, op. 22
Chopin: Változatok Mozart: Don Giovanni „La ci darem la mano” c. áriájának témájára
Chopin: II. (f-moll) zongoraverseny, op. 21

Vezényel: Tadeusz Wojciechowski 

Rendező: Zeneszalon Kft., Budapesti Lengyel Intézet

Együttműködő partnerek: Chopin 2010 Emlékbizottság, Budapesti Francia Intézet, MÜPA

A jegyek megvásárolhatók a Ticketpro jegyirodáiban és honlapján, valamint a MÜPA jegypénztárában és honlapján. Jegyárak: 1800.- 2900.- 4500.- 5600.- 6900.- Ft.