Barbara Smoleńska-Zielińska: Chopin – könyvbemutató

Zene

A budapesti Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg Barbara Smoleńska-Zielińska lengyel zenetörténész műve Fryderyk Chopin életéről és munkásságáról.

2009. december 11. (péntek), 19.00

MTA Székház Díszterme

Budapest, V. Roosevelt tér 9.

A könyv fiatalok számára is érthetően, könnyen olvasható, ám mégis igényes módon mutatja be a zeneszerző óriás életét.

A kötetről Szilasi Alex, zongoravirtuóz és Győri László, a Bartók Rádió szerkesztője, műfordító beszélgetnek.

A könyvbemutatót követően Szilasi Alex Chopin összes műve az MTA Dísztermében sorozatának 2. szóló zongoraestje hallható 19.30 órától.

1837-ben Párizsban két nagy virtuóz, Liszt és Thalberg mindenkit felvillanyozó, nagy visszhangot keltő rivalizálása kapcsán Heinrich Heine Thalberget találta nagyobb művésznek, de hozzátette: „Egy ember létezik csupán, akit magasabbra helyeznék náluk, éspedig Chopin.” Európa fővárosában egy lengyel muzsikus a legnagyobb szenzáció… Barbara Smoleńska-Zielińska klasszikusan élvezetes életrajzi kötete közvetlen közelről mutatja be ezt az érzékeny, szellemes, elegáns, zseniális művészt, a párizsi szalonok díszét, aki akár író vagy színész is lehetett volna, olyan sokoldalú tehetséget árult el gyerekkorában. A mű dokumentumokra támaszkodik, bőségesen idéz levelekből, korabeli beszámolókból, kritikákból, s mindvégig finom arányérzékkel tálalja tényanyagát, taglalja Chopin magánéleti, közéleti és művészi sorsát, politikai elkötelezettségét. A dallam poétájaként emlegetett Chopin szinte teljes életművét zongorára írta. Sem előtte, sem utána nem emelkedett olyan magas művészi rangra és színvonalra a zongora, mint az ő „költészetében”. Nagy a zenetörténeti jelentősége annak is, hogy Chopin művészete népzenei ihletésű nemzeti jegyeket hordoz, és ez nem csak a mazurkákra, a polonézekre és a zenekari művekre igaz. A lengyel példa hatására jöttek létre a XIX. század második felében és a XX. század elején a cseh, orosz, skandináv, spanyol zenei „nemzeti iskolák”, és ez a népzenefelfogás tükröződik Bartók Béla műveiben is. De nem ezért volt 1837-ben Európa fővárosában egy lengyel muzsikus a legnagyobb szenzáció. Hanem azért, amit 1849. november 1-jén, tizenöt nappal Chopin halála után Oskar Kolberg írt róla a Biblioteka Warszawska című lapban:

„Nincs szónok, aki nála jobban mozgatta volna meg hallgatói képzeletét, nincs orvos, aki hatásosabban gyógyította volna a szíven ütött sebet, nincs kéz Beethoven halála óta, amely jobban tartotta volna a zene kormánypálcáját, de nincs senki sem, aki szelídebben, hálásabban fogta volna. Akinek törődésre vágyott a szíve, a megmentőjét látta benne; aki vigaszt keresett, enyhítő kenetért fordult hozzá […]. Mert a könnyek, melyeket rögvest fakasztott, az öröm könnyeivé változtak.”

Barbara Smoleńska-Zielińska zenepedagógus és zenetörténész. Tanulmányait a Varsói Egyetemen végezte. A kielcei Jan Kochanowski Egyetemen, a varsói Fryderyk Chopin Zeneművészeti Főiskolán és a varsói Zenepedagógiai Intézetben vezet kurzusokat, a Wychowanie Muzyczne w Szkole (Iskolai Zeneoktatás) című folyóirat munkatársa. A lengyel zenekultúra nagyjairól és a kortárs zene oktatásáról szóló írásai francia, német és angol szaklapokban is rendre megjelennek. Chopin-kötete tananyag.

CD-MELLÉKLET: VÁLOGATÁS A 2005-ÖS NEMZETKÖZI CHOPIN ZONGORAVERSENY FELVÉTELEIBŐL

1. B-dúr mazurka (1832) 01:37 Szilasi Alex, a kiadvány szakértője
2. Desz-dúr prelűd (op. 28.) 05:38 Dong Min Lim (Korea)
3. g-moll ballada (op. 23.) 08:44 Ingolf Wunder (Ausztria)
4. Andante spianato és nagy Esz-dúr polonéz (Grande polonaise brillante, op. 22.) 13:39 Marko Mustonen (Finnország)
5. a-moll etűd (op. 10. nr. 2.) 01:11 Ingolf Wunder
6. Esz-dúr keringő (op. 18.) Grande valse brillante 04:54 Ingolf Wunder
7. E-dúr scherzo, (op. 54.) 09:21 Ingolf Wunder
8. H-dúr noktürn (op. 9. nr. 3.) 06:29 Marko Mustonen
9. f-moll fantázia (op. 49.) 12:30 Marko Mustonen
10. Asz-dúr polonéz (op. 53.) 07:09 Rafał Blechaz (Lengyelország) Teljes műsoridő: 71:49

Chopin 2010 - A Lengyel Intézet bicentenáriumi rendezvényei: 2009 /2010 / 2011

2010 Chopin éve világszerte. A Budapesti Lengyel Intézet Frédéric Chopin, a világhírű lengyel zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából jubileumi rendezvény-sorozatot szervez, kapcsolódva a nemzetközi Chopin Évhez. A több, mint egy éven át országszerte megrendezésre kerülő programok a legjelentősebb hazai kulturális intézetekkel való együttműködés keretében valósulnak meg, s olyan területeket ölelnek fel, mint dokumentum-vándorkiállítás és plakátkiállítás, a hagyományos zenei interpretációkon túlmutató koncertek és hangversenyek a legkiválóbb magyar és lengyel művészek részvételével, egyedülálló lemezfelvételek és reprint kiadások, zongoraversenyek, könyvbemutatók és public art projektek.

A Fryderyk Chopin Intézet