FRÉDÉRIC CHOPIN ÖSSZES MŰVE - Szilasi Alex zongoraestjei

Zene

FRÉDÉRIC CHOPIN ÖSSZES MŰVE (2/4) Szilasi Alex zongoraestjei az MTA Dísztermében Polonézek II. MTA Székház Díszterme 2009. december 11. (péntek) 19.30

2009. december 11. (péntek), 20.30

MTA Székház Díszterme

A Zeneszalon 2005 óta készül a romantika és a születő zongorakultúra meghatározó "ikonjának" számító lengyel zeneszerző megünneplésére. Szilasi Alex zongoraművész és zenésztársai az elmúlt években is sok emlékezetes esttel ajándékozták meg a közönséget, melyek között szerepeltek hangversenyek különleges zongorákkal, ritkán hallott romantikus versenymûvek csakúgy, mint Chopin és Liszt elfeledett kortársainak a zseniális művei.

A 2009/2010-es évad mindezen programok ünnepi egyvelege lesz, rengeteg "sláger"-darabbal és különleges újdonságokkal is.

Az MTA dísztermében megrendezésre kerülő esteken a közönség több ízben is találkozhat a Fabbrini cég mesés hangú Pleyel koncertzongorájával, a csodás mezzoszoprán Alicja Wegorzewskával, a fiatal és kreatív Accord Quartettel, Ittzés Gergely fuvolaművésszel, és nem utolsósorban egy olyan különleges záróesttel, mely a BEST OF CHOPIN címet viseli, és ahol a tervek szerint különleges, Chopin-specialista vendégek mutatkozhatnak be Európa sok országából a Zeneszalon rendszeres látogatóinak.

FRÉDÉRIC CHOPIN ÖSSZES MŰVE - 4. (ZÁRÓ) ÉVAD (2/4)

Szilasi Alex zongoraestjei az MTA Dísztermében

I. este: 2009. december 11. (péntek) 19.30

Műsoron:

Polonézek II.

d-moll op.71 Nr.1
B-dúr op.71 Nr.2
f-moll op.71 Nr.3
g-moll KK IIa Nr.1
B-dúr KK IVa Nr.1
Asz-dúr KK IVa Nr.2
gisz-moll KK IVa Nr.3
b-moll KK IVa Nr.5
Gesz-dúr KK IVa Nr.8
------
c-moll Szonáta op.4

Előadó: Szilasi Alex - zongora

Helyszín: MTA Székház Díszterme
(1051 Budapest, Roosevelt tér 9.)

Jegyár: 2800 Ft, Nyugdíjas és diákjegy: 200 HUF, Bérlet: 8000 HUF
Jegyek: www.ticketpro.hu

Szervezők: A Zeneszalon és az Akadémiai Klub.

A hangverseny előtt 18.30-tól Szilasi Alex az elhangzó művekről beszélget az érdeklődőkkel.

A zeneestek különlegessége az Iparmûvészeti Múzeum díszes Pleyel Imperial zongorájának megszólaltatása lesz. A hajdan a Zamoyski-család (Chopin támogatóinak egyik legjelentôsebbike) hagyatékából a múzeumba került hangszer olyan ritkaság, amelybôl mindösszesen egy darab létezik, a Pleyel cég tulajdonában, mely a Pleyel terem bemutatótermében látható Párizsban.
A budapesti párja gyakorlatilag eredeti állapotában, a legszükségesebb hangszerészeti javításokkal kerül a közönség elé. A négy est során Szilasi Alex - szokásához híven - szalonbeszélgetésre hívja az érdeklôdôket egy órával a mûsor megkezdése elôtt.

Chopin és Rubinstein zongorája - interjú Szilasi Alex-szel

Chopin 2010 - A Lengyel Intézet bicentenáriumi rendezvényei: 2009 /2010 / 2011

2010 Chopin éve világszerte. A Budapesti Lengyel Intézet Frédéric Chopin, a világhírű lengyel zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából jubileumi rendezvény-sorozatot szervez, kapcsolódva a nemzetközi Chopin Évhez.

A több, mint egy éven át országszerte megrendezésre kerülő programok a legjelentősebb hazai kulturális intézetekkel való együttműködés keretében valósulnak meg, s olyan területeket ölelnek fel, mint dokumentum-vándorkiállítás és plakátkiállítás, a hagyományos zenei interpretációkon túlmutató koncertek és hangversenyek a legkiválóbb magyar és lengyel művészek részvételével, egyedülálló lemezfelvételek és reprint kiadások, zongoraversenyek, könyvbemutatók és public art projektek.

A Fryderyk Chopin Intézet