RES PUBLICA NOWA - Are we East or West?

Irodalom

RES PUBLICA NOWA - Are we East or West? A varsói RES PUBLICA NOWA társadalmi-kulturális magazin angol nyelvű különszámának bemutatkozása 2009. november 25. (szerda), 18.00 Közép-európai Egyetem (CEU), Gellner terem

2009. november 25. (szerda), 19.00

CEU

A varsói RES PUBLICA NOWA társadalmi-kulturális magazin angol nyelvű különszámának bemutatkozása

2009. november 25. (szerda), 18.00

Közép-európai Egyetem (CEU), Gellner terem
Budapest, V. Nádor u. 9.

Are we East or West? Visegrádi országok szerzői a rendszerváltás utáni kulturális és társadalmi helyzetről

Az est vendégei: Magdalena M. Baran, Wojciech Przybylski (a lap szerkesztői).

A beszélgetést Karádi Éva, a Magyar Lettre Internationale felelős szerkesztője vezeti.

A beszélgetés angol nyelven zajlik.

Honnan jövünk és hová tartunk? Vajon csakúgy, mint a visegrádi megállapodás aláírásakor – egy úton járunk Európában, vagy a közép-európai kapcsolatok csupán felesleges terhet jelentenek egy adott közösség meghatározott politikai céljainak elérése útján? Hol találkozik egymással a kultúránk, és hol a politikánk? Miről tanúskodnak nemzeti narrációink, és mit mondhatnak egymásnak? S vajon feltétlenül szükség van-e a Visegrádi Négyek jelentőségének elmélyítésére a tágan értelmezett kulturális együttműködés keretén kívül eső kérdésekben is? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre próbálnak választ találni a felkért szerzők a Res Publica Nowa angol nyelvű tematikus különszámában.

Az angolnyelvű különszám megjelenését a
Nemzetközi Visegrádi Alap támogatta.

A Res Publica Nowa története 1979-ben kezdődött, amikor egy csoport lengyel értlemiségi elhatározta, hogy létrehoz egy független, szamizdat magazint. A főszerkesztő kezdettől fogva Marcin Król volt. 1981-ig a magazinnak 8 száma jelent meg, kezdetben Res Publica címen. A főbb szerkesztők közé tartozott többek között: Paweł Śpiewak, Barbara Toruńczyk, Andrzej Micewski és Stefan Kisielewski. 1987-ben a lap az állami szervek jóváhagyásával megújult. Valószínűleg ez volt az egyetlen ilyen jellegű kiadvány a teljes szovjet blokkon belül abban az időben.

A Res Publica híres volt a Lengyelországban és külföldön élő értelmiség írásainak, mint pl. H. Arendt, I. Berlin, M. Oakeshott közléséről, akik a cenzúra hatékony működése következtében ismeretlenek voltak a lengyel olvasók előtt. A lap jelentős szerepet játszott annak a politikai hangulatnak az előkészítésében is, amely aztán lehetővé tette a Kerekasztal-tárgyalások megkezdését. A személyi és politikai változások ellenére a Res Publika Nowa megőrizte véleményformáló szerepét. Évtizedeken keresztül publikált szövegeket a filozófia, politológia, szociológia, irodalom és képzőművészet területéről.

Története során immár ötödször újul meg a Res Publica Nowa. A hatvanas években született értelmiségi nemzedék megformálódása után jelenleg már a 3. nemzedék szekeszti a lapot, akik a nyolvanas évek gyermekei. Ugyanakkor viszont számos eddigi szerkesztő is megmaradt a szerkesztőség fedélzetén.
A szekesztőség tagjai jelenleg: Magdalena M. Baran, Artur Celiński (kiadó helyettese), Katarzyna Kazimierowska (szerkesztőségi titkár), Wojciech Przybylski (kiadó).

A szerkesztőség tagjai továbbá: Ireneusz Białecki, Katarzyna Bojarska, Grażyna Borkowska, Przemysław Czapliński, Justyna Czechowska, Małgorzata Dziewulska, Irena Grudzińska-Gross, Piotr Gruszczyński, Damian Kalbarczyk, Katarzyna Kazimierowska, Marcin Kilanowski, Piotr Kłoczowski, Jacek Kochanowicz, Andrzej St. Kowalczyk, Sergiusz Kowalski, Marcin Król, Joanna Kurczewska, Jacek Kurczewski, Andrzej Leder, Tomasz Łubieński, Krzysztof Michalski, Łukasz Mikołajewski, Jan St. Miś, Teresa Oleszczuk, Arkadiusz Peisert, Adam Puchejda, Jeremi Sadowski, Bohdan Sławiński, Aleksander Smolar, Michał Sołtysiak, Piotr Sommer, Jerzy Szacki, Weronika Szczawińska, Karolina Szymaniak, Anna Wylegała, Michał Wysocki, Wojciech Zajączkowski, Marek Zaleski

Res Publica Nowa