BANÁNKÖZTÁRSASÁG.

Kiállítás

A nyolcvanas évek lengyel expresszív művészete

2009. november 20. (péntek) — 2010. február 1. (hétfő)

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

Debrecen, Baltazár Dezső tér 1.

Gazdag válogatás a nyolcvanas évek lengyel művészetéből. A festmények, rajzok, fotók és filmek a legfontosabb művészeti csoportok munkásságát mutatják be – a lengyel kommunista elnyomás idején létező világnak azt a szegmensét, amelyre maga a hatalom egyébként azokban az években elnézően tekintett. Az új expresszionisták tagjainak tevékenységét az állam ugyanis inkább fiatalos hóbortnak tartotta, mintsem a rendszerre veszélyesnek. Hogy mennyire tévedtek, azt megmutatta az idő. Az új expresszivitás a politikai diktatúrával való szembehelyezkedésből és a társadalmi tehetetlenségből táplálkozott, egyúttal pedig aktív kritikája volt az érzelem- és ideológiamentes, akadémikusan semmilyen művészetnek. Képviselői szívesen nyúltak személyes, időnként kifejezetten intim témákhoz, miközben kockázatos, a hatalomnak nem tetsző politikai nézeteket hangoztattak, és az emberhez méltó élet szükségét hirdették. Így építettek konkrét alternatívát a hivatalos művészeti szcénával szemben.

A kiállításon többek között olyan legendás művészcsoportok, illetve művészek szerepelnek, mint a Gruppa, Luxus, Łódź Kaliska, Narancs Alternatíva, Krzysztof Bednarski, Piotr Młodożeniec, Paweł Susid.

A kiállítás kurátora: Jolanta Ciesielska

Bővebben a MODEM honlapján

A kiállítás megtekinthető 2010. január 31-ig, kedden, szerdán és péntektől vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között, csütörtökön 12.00 és 20.00 óra között.