Mariusz Szczygieł: Gottland

Irodalom

Mariusz Szczygieł: Gottland (Európa Kiadó, ford. Mihályi Zsuzsa, 2009)- könyvbemutató 2009. november 10. (kedd), 18.00 Cseh Centrum Budapest, VI. Szegfű u. 4.

2009. november 10. (kedd), 19.00

Cseh Centrum

Nem szokványos riportkönyv a csehekről és Csehországról egy lengyel író tollából. A cím Karel Gott Prága környéki múzeumára utal, de a bejárat fölött olvasható Gottland felirat egy olyan kísérteties tartomány metaforája lesz, amelyet a cseh kultúra ikonjai népesítenek be.
Mariusz Szczygieł Varsóban élő újságíró, televíziós riporter valódi szellemi hazája Prága, e város rejtelmeit kutatva vált észrevétlenül szépíróvá.

A szerzővel G. Kovács László történész, műfordító beszélget.

A Cseh Centrum és a Lengyel Intézet közös rendezvénye.

2009. november 10. (kedd), 18.00

Cseh Centrum
Budapest, VI. Szegfű u. 4.

Mariusz Szczygieł (1966) lengyel újságíró, szellemi hazája azonban Prága. A mű címe Karel Gott Prága környéki múzeumára utal, de a bejárat fölött olvasható Gottland felirat egy olyan kísérteties tartomány metaforája lesz, amelyet a cseh kultúra ikonjai népesítenek be, akik megpróbálják túlélni az elmúlt hetven–nyolcvan év cseh történelmét. Feltűnik a cipőgyáros Ba»a, aki az egész országot Patagóniába akarta telepíteni a nácizmus elől, Lída Baarová, a nagy színésznő, az UFA, a náci Hollywood egykori sztárja, megismerhetjük a prágai Sztálin-szobor és az alkotó történetét, aki a világ legnagyobb Sztálin-emlékművét tervezte, de öngyilkos lett, mielőtt leleplezték a művét. A bukott forradalmak, szabadságharcok örökösei azt látják, hogy a csehek kevéssé romantikus, de a folytonosság fenntartását jobban szolgáló túlélési stratégiát dolgoztak ki. E mű mindkét sztereotípiát lerombolja: cseh idill helyett cseh horrort kapunk, és arra is rá kell döbbennünk, hogy a Monarchia végóráiban bevált ¹vejki magatartás nem nyújt semmiféle védelmet a nácizmus és a kommunizmus ellen. A Gottland bővelkedik a rendíthetetlen szellemi ellenállás és az árulás példáiban. Ahhoz a nem túl szívderítő tanulsághoz vezet, hogy igazából a csehek sem úsztak meg semmit.

Mariusz Szczygieł: Gottland (Európa Kiadó, ford. Mihályi Zsuzsa, 2009)

Mariusz Szczygieł honlapja