Chopin - vándorkiállítás

Kiállítás

"A középszert még érinteni sem óhajtanám...". Fryderyk Chopin története – dokumentum-vándorkiállítás 2. állomás Megnyitó: 2009. november 10. (kedd), 16.30 Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár Debrecen, Dóm tér 19.

2009. november 10. (kedd), 17.30 — december 3. (csütörtök)

Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár

„A középszert még érinteni sem óhajtanám...”. Fryderyk Chopin története – dokumentum-vándorkiállítás

A varsói Narodowy Instytut Fryderyka Chopina (Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet), az Országos Idegennyelvű Könyvtár és a Lengyel Intézet, valamint a három megyei könyvtár és a budapesti Lengyel Ház által megrendezésre kerülő vándorkiállítás fakszimile dokumentumokat vonultat fel a halhatatlan zeneszerző és zongoravirtuóz életéből.

A kiállítás 14 tematikus „szigetre” épül. A „szigetek” tetszőleges sorrendben tekinthetők meg. A tárlat látogatása során a nézőnek lehetősége nyílik arra, hogy konvencionális ismereteket meghaladóan tekintsen Fryderyk Chopin személyére, megismerje alkotómunkájának sajátosságait, zongoraművészetének eredetiségét, személyiségének titkait. A kiállítást multimédiás tartalmak egészítik ki, zenei illusztrációval kísérve, valamint a zeneszerző kéziratos kottáinak 14 kötetes fakszimile kiadását is láthatják az érdeklődők.

A vándorkiállítás anyagát 2009 novembere és 2010 márciusa között Debrecenben, Szegeden, Győrben és a budapesti Lengyel Házban láthatja a közönség.

A kiállítást a Nemzeti Fryderyk Chopin Intézet – Fryderyk Chopin Múzeum munkatársai készítették.

Megnyitó: 2009. november 10. (kedd), 16.30

A kiállítás megtekinthető: 2009. december 2-ig.

Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár
Debrecen, Dóm tér 19.

A belépés ingyenes.

A vándorkiállítás további megállói:

Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, Szeged ((2009.12.11.)
Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár, Győr (2010.02.05.)
Lengyel Ház, Budapest (2010.03.07.)

Chopin 2010 - A Lengyel Intézet bicentenáriumi rendezvényei: 2009 /2010 / 2011

2010 Chopin éve világszerte. A Budapesti Lengyel Intézet Frédéric Chopin, a világhírű lengyel zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából jubileumi rendezvény-sorozatot szervez, kapcsolódva a nemzetközi Chopin Évhez.

A több, mint egy éven át országszerte megrendezésre kerülő programok a legjelentősebb hazai kulturális intézetekkel való együttműködés keretében valósulnak meg, s olyan területeket ölelnek fel, mint dokumentum-vándorkiállítás és plakátkiállítás, a hagyományos zenei interpretációkon túlmutató koncertek és hangversenyek a legkiválóbb magyar és lengyel művészek részvételével, egyedülálló lemezfelvételek és reprint kiadások, zongoraversenyek, könyvbemutatók és public art projektek.

A Fryderyk Chopin Intézet