Grzegorz W. Kołodko: Megatrendek – könyvbemutató és vitaest

Irodalom

Grzegorz W. Kołodko: Megatrendek – könyvbemutató és vitaest 2009. október 16. (péntek), 18.30 Lengyel Intézet Budapest, VI. Nagymező u. 15.

2009. október 16. (péntek), 20.30

Lengyel Intézet

Grzegorz W. Kołodko: Megatrendek – könyvbemutató és vitaest

Grzegorz W. Kołodko, volt lengyel miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter a nemzetközi gazdasági folyamatok egyik legélesebb hangú kritikusa, s egyben a világ egyik legismertebb lengyel közgazdásza. A globalizáció nemzetközi szakirodalmának egyik megkerülhetetlen tekintélye.

A szerzővel Csaba László közgazdász professzor beszélget.

2009. október 16. (péntek), 18.30

Lengyel Intézet
Budapest, VI. Nagymező u. 15.

"Grzegorz W. Kołodko a nemzetközi gazdasági folyamatok egyik legélesebb hangú kritikusa. Megfigyeléseit hosszú évek gyakorlati tapasztalata és akadémikus múltja alapozza meg. Írásai komoly kiindulópontot jelentenek a globalizáció gazdaságtanával kapcsolatos szakmai vitákon és beszélgetéseken."

/Francis Fukuyama, A történelem vége és az utolsó ember című könyv szerzője/

"Grzegorz Kołodko a világ egyik legismertebb lengyel közgazdásza. Műveit az Egyesült Államoktól Kínán át Oroszországig olvassák. 1993-1997 és 2003-2004 közt négy kormányban első miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter. Számos amerikai egyetem, így az ENSZ egyetem vendégprofesszora is, a világot a nemzetközi pénzügyi szervezetek ízlése szerint berendezni kívánó washingtoni konszenzus régi bírálója, a globalizáció nemzetközi szakirodalmának egyik megkerülhetetlen tekintélye. Jelen kötetében a bonyolult közgazdasági összefüggések közérthető tárgyalására vállalkozik."

/Csaba László akadémikus, Közép-európai Egyetem, Debreceni Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem/

"A könyv mestermű egy gondolkodó tollából: a gazdasági transzformáció és a reális világpolitika területét egyszerre műveli szellemi és gyakorlati oldalról is."

/Justin Yifu Lin, a Világbank vezető közgazdásza és első elnökhelyettese/

"Grzegorz W. Kołodko eredeti gondolatokkal és széles körű tapasztalattal elemzi a világ problémáinak és változásainak kérdéskörét. Új könyve a gazdasági folyamatok iránt érdeklődő olvasók számára átfogó, hasznos olvasmány."

/Robert A. Mundell, a közgazdasági Nobel-díj kitüntetettje/

"Ha valamikor, akkor most van szükség pragmatizmusra, a társadalom tudati szintjének lényegi erősítésére, a rövid és hosszabb távú folyamatok és következmények közérthető kommunikációjára. Kołodko könyve a politika, a gazdaság és a társadalom eltérő jellegének megértéséhez, ugyanakkor megkerülhetetlen együttműködési kényszerük felismeréséhez nyújt tájékoztatást, sok esetben konkrét kapaszkodót is."

/Inotai András igazgató, MTA Világgazdasági Kutatóintézet/