Ritmikus vonalak

Kiállítás

A tárlat Wacław Szpakowski munkásságát mutatja be, akit a geometrikus absztrakció egyik előfutáraként tartanak számon világszerte.

2018. november 8. (csütörtök), 19.30

Platán Galéria

Budapest, VI. Andrássy út 32.

További időpontok és helyszínek >>

WACŁAW SZPAKOWSKI (1883–1973). Ritmikus vonalak

A Lengyel Intézet Platán Galériájában látható kiállítás, illetve a Hybridart Space-ben ehhez társuló tárlat Wacław Szpakowski lengyel művész munkásságát mutatja be. Szpakowski a XX. század első felében alkotott, és a geometrikus absztrakció egyik előfutáraként tartják számon világszerte. A kiállítások anyaga válogatás a Wrocławi Kulturális és Művészeti Központ Szpakowski műveiből készült monografikus kiállításából, amelyet 2016-ban mutattak be. A Ritmikus vonalak az 1900-1951 közötti időszakban keletkeztek, és mindegyikük egyetlen, megszakítás nélküli vonalból áll – gyönyörű, ritmikus, labirintusszerű, vizuális-temporális természetű formák.

Wacław Szpakowski 1883-ban született Varsóban. 1973-ban halt meg Wrocławban, ahol 1945-től élt. Műveit első alkalommal már a művész halála után, 1978-ban a łódźi Művészeti Múzeumban mutatták be, az első monografikus kiállításra pedig csak 1992-ben került sor a brüsszeli Atelier 340 galériában, illetve a varsói Nemzeti Múzeumban. Szpakowski művei bekerültek a lengyel művészet fontos külföldi kiállításainak anyagába (Presences Polonaises, Pompidou központ, Párizs,1983; Europa, Europa, Bonn, 1994; Abstrakce.pl, Olomouc, 2018), de bemutatták őket a New York-i Museum of Modern Art Inventing Abstraction 1910–1925 c. kiállításán is, amely az absztrakt művészet műfajának kezdeteit összegezte.

Wacław Szpakowski a kép egyedi koncepcióját dolgozta ki – műveit sajátos „időbeli képekként” írhatjuk le. A rajzokkal első alkalommal találkozó néző számára különösen vonzó lehet ritmusuk felfedezése, vizuális-időbeli struktúrájuk felismerése és követése. Jellemzőjük a meglepően időntúli aktualitás, a modern grafikai frissesség. Alkotójuk a Ritmikus vonalak létrehozása során a természet, a zene és az emberi psziché megfigyeléséből merített, ezek pedig mind olyan értékek, amiket sem az idő, sem a tér nem korlátoz.

A Platán Galériában Szpakowski eredeti rajzaiból, vázlataiból és jegyzeteiből álló válogatással találkozhatunk. Kortárs függelékként egyes rajzokat animált változatban is bemutatunk. A Hybridart Space-ben a néző hatalmasra felnagyított, a galériát betöltő reprodukciók segítségével léphet be a Ritmikus vonalak világába, amelyek arra ösztönöznek, hogy különböző nézőpontokból pillantsunk bele a művész koncepciójába. A Hybridart Space ad helyet a Ritmikus vonalakon alapuló audioperformanszoknak is. 

A kiállított művek a művész családja, illetve a berlini Berinson Galéria gyűjteményéből származnak.

A kiállítást a Platán Galériában Beke László, művészettörténész nyitja meg. 

Kurátor: Łukasz Kujawski

Munkatársak: Elżbieta Łubowicz, Agnieszka Chodysz-Foryś

Szervező: Wrocławi Kulturális és Művészeti Központ – az Alsó-sziléziai Vajdasági Önkormányzat kulturális intézménye 

Társszervező: Lengyel Intézet, Hybridart Management

Az eseményt finanszírozták: a Lengyel Köztársaság Kultúra és Nemzeti Örökség Minisztériuma a NIEPODLEGŁA 2017-2021 többéves program keretében,  az Adam Mickiewicz Intézet a „Kulturális hidak” támogatóprogram keretében, az Alsó-sziléziai Vajdasági Önkormányzat

Időpontok és helyszínek

  • 2018. november 8., 19.30 - Hybridart Space - Budapest, V. Galamb u. 6.
  • 2018. november 8., 18.00 - Platán Galéria - Budapest, VI. Andrássy út 32.