Łukasz Ciepliński

2018. február 28. (szerda)

Március 1-jén tartja Lengyelország a Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapját.


Łukasz Ciepliński „Pług”. Źródło: IPN

1951. március 1-jén végezték ki társaival együtt Łukasz Ciepliński „Pług” alezredest,  a lengyel függetlenségi harc hősét, a Szabadság és Függetlenség Egylet utolsó elnökét, aki az alábbi, megindító üzenetet juttatta ki fiának börtönéből, ahol kivégzésére várt:

Csak az életemtől fosztanak meg. Az pedig nem a legfontosabb. Örülök, hogy katolikusként a szent hitért, hogy lengyelként a független és boldog Lengyelországért, hogy emberként az igazságért és igazságosságért ölnek meg. Ma jobban hiszem, mint bármikor, hogy a krisztusi gondolat győzedelmeskedik, Lengyelország visszaszerzi függetlenségét, a megszégyenített emberi méltóság pedig helyreáll. Ez az én hitem és nagy boldogságom. Ha megtalálnád síromat, felírhatod rá ezeket a szavakat. Ég veled, szeretett fiam. Csókollak és szívemre ölellek. Megáldalak és Lengyelország Királynőjének ajánllak. Apád.

A Lengyel Intézet első alkalommal szervez Magyarországon a Kiátkozott Katonáknak szentelt megemlékezést március 4-én és 5-én. Mindenkit szeretettel várunk! Adjunk együtt tiszteletet a hősöknek!