Az eszperantó éve Budapesten

Képzőművészet

2017. december 15. (péntek)

Az Eszperantó Világnapja alkalmából a budapesti Lengyel Intézet a magyarországi eszperantisták körében, az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) gyönyörű kiállítótermében rendezett ismeretterjesztő kiállítás záróünnepségén emlékezett meg Ludwik Zamenhof halálának 100. évfordulójáról, az UNESCO védnöksége alatt rendezett emlékév keretében.

2017. december 14-én, az Eszperantó Világnapjának előestéjén több magyarországi eszperantó szervezet tagságából álló közönség előtt került sor a Lengyel Intézet és az OIK  „Zamenhof. Az eszperantó nyelv megalkotója” című, november 8-a óta látható kiállításának finisszázsára. A Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma és a nowy sącz-i Kultúraközi Oktatási Centrum (Centrum Edukacji Międzykulturowej, CEM) által az emlékévre összeállított kiállítást az OIK figyelemre méltó eszperantó kollekciójának különlegességei egészítették ki.

Szilvási László, a Kulturális Eszperantó Szövetség elnöke köszöntőjében hosszasan ecsetelte a lengyel szervezetek életerejét és súlyát az eszperantó mozgalmon belül, és kiemelte a magyar és lengyel eszperantista szervezetek közötti, példátlanul szoros együttműködést. Aláhúzta, Lengyelország, mindenekelőtt pedig a poznańi Adam Mickiewicz Egyetem marad az eszperantó tudományos képzés központja a magyar eszperantisták számára is. – Több évtizedes eszperantista tapasztalatomban első alkalommal történt meg, és nagy örömömre szolgál, hogy egy állami szervezet, a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma és a Lengyel Intézet saját elhatározásukból ilyen színvonalas ismeretterjesztő anyagot hoznak létre. – mondta. Reményét fejezte ki emellett, hogy a Lengyel Intézettel folytatott együttműködés, mely a 2017-es év folyamán megjelenési lehetőséget biztosított Zamenhof alakjának és az eszperantó nyelvnek többek között a Judafest budapesti utcafesztiválon és az Európai Nyelvek Koktélbárja c. rendezvényen, a jövő évben is folytatódhat. Ezután átadta könyvkülönlegességekből álló adományát (Arany János Toldijának eszperantó fordítását, illetve egy białystoki, Zamenhof életéről szóló képregényt) az OIK főigazgatójának, Dr. Papp Anna Máriának, aki kijelentette, jó helyen vannak az intézményben mind az eszperantó kötetek, mind pedig azok olvasói, és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az intézmény számos hasonló rendezvénynek adhat majd otthon a jövőben. 

Jarosław Bajaczyk, a Lengyel Intézet igazgatója, miután eszperantó nyelven köszöntötte az egybegyűlteket, elmondta: – Lengyelország büszke a lengyel zsidóság eredményeire és teljesítményére, különösen is Zamenhof alakjára. Bátorította a hallgatóságot a POLIN Lengyel Zsidók Történeti Múzeumának meglátogatására. – Zamenhof életútja kiváló példája Lengyelország és a tágabb régió többkultúrájú örökségének, amely mind a mai napig jelentősen hozzájárul az európai kultúra fejlődéséhez. – jelentette ki. Zárásul örömmel invitálta meg a közönséget a 2018-ban Lengyelország függetlenségének visszaszerzése alkalmából Magyarországon tervezett gazdag programkínálaton való részvételre.

A kiállítást, amelyet november eleje óta néhány száz fő tekintett meg, 2018-ban még számos más, köztük Budapesten kívüli helyszínen is láthatja a közönség. 

Az esemény képei.