November 11-i ünnepség Budapesten

2017. november 13. (hétfő)

A Legyőzhetetlenek, Piłsudski és a Független.

Több mint 300 vendég gyűlt össze a november 11-i Függetlenség Ünnepének köszöntésére Budapesten.  A Lengyel Nagykövetség és a Lengyel Intézet által idén közösen szervezett esemény különleges formát öltve kapcsolódott össze a Lengyel Állam Újjászületésének közeledő  100. évfordulójával.  A projekt kiérdemelte a Niepodległa (Független) program logójának használati jogát.

A Budapest Music Center koncerttermében a magyar állami adminisztráció, a diplomácia testületek, a kulturális és gazdasági színtér, a magyarországi Polonia valamint a médiák képviselőiből álló közönség előtt lépett fel a Zbigniew Namysłowski Quintet. A lengyel jazz korelnöke kiváló formában játszotta a lengyel górálok népzenéje által inspirált muzsikáját. Nem hiányoztak a repertoárból a lengyel néptáncokból merítő szerzemények sem.

Az est a LEGYŐZHETETLENEK című animációs film – a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) alkotása – vetítésével kezdődött, amely a lengyel közelmúlt történelmének meghatározó pillanatait mutatja be. A film után Jerzy Snopek professzor, a Lengyel Köztársaság nagykövete beszédében az alábbiakat mondta: A november a lengyel nép számára mágikus hónap. Egyrészt emlékeztet minket az első nagy függetlenségi népfelkelésre , amelyre 1830 novemberének utolsó éjszakáján került sor, másrészt 1918 november 11-ére is, amikor 123 év rabság után Lengyelország visszanyerte függetlenségét. Ezt a szabadságot a lengyelek több nemzedékének vérével és szenvedésével váltották meg, ezért is oly értékes számunkra. Márai Sándor a számunkra oly baráti nép szemszögéből írta: „És kérdik, egyre többen kérdik,

Hebegve, mert végképp nem értik –, Ők, akik örökségbe kapták –: Ilyen nagy dolog a Szabadság?” Mi 99 év után is a kincseink között tartjuk számon, már csak azért is mert 1918 után is számos alkalommal kellett megvédenünk. Említette azt is, hogy a lengyelek – mivel tudják, hogy semmit sem adnak ingyen és örökre – nagyra tartják a közös európai családhoz való tartozást, megbecsülik az emberek és a népek szolidaritását a közös értékek megőrzése érdekében. – Ezekre a szilárd alapokra szeretnénk építeni lengyel és európai jövőnket és hozzájárulni ezzel az általános jóléthez.

Jarosław Bajaczyk, a Lengyel Intézet igazgatója beszédében elmondta, hogy a LEGYŐZHETETLENEK című film kiválóan mutatja be azt, hogy a lengyelek függetlenségi harcai gyakran a legmagasabb áldozatot követelték meg. Bemutatta a NIEPODLEGŁA (Független) című programot is, amelyet a lengyel kormány hirdetett meg a lengyel államiság újjászületésének megünneplésére. – Az események jó részét edukációs és kulturális programok alkotják, főként Lengyelországban, de külföldön is. Ebben a második témakörben a figyelem középpontjába a szélesen értelmezett Közép-Európa kerül majd, ezen belül természetesen a lengyelek szívéhez mindig közel álló Magyarország. Már most meghívom Önöket a részvételre a köz- és a kulturális diplomácia gazdag műsorkínálatában szereplő eseményekre (koncertek, kiállítások, konferenciák, filmvetítések, stb.), amelyeket a budapesti Lengyel Intézet és a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége közösen szervez a varsói Adam Mickiewicz Intézettel.

Idézte Piłsudski marsall két gondolatát is: „Az a nép, amelyik nem tiszteli múltját, nem érdemli meg a jelen tiszteletét és nincs joga a jövőhöz sem”  valamint „Vereséget szenvedni és nem feladni – győzelem,  győzni és megpihenni a babérokon – vereség”.

A koncert előtt a program harmadik pontjaként felhangzott a Lengyel Légiók himnusza, a Mi, az első brigád c. induló. A teremben jelenlévő lengyelek közösen dúdolták a dalt.

A koncert utáni fogadás alatt a nézők megtekinthették a Józef Piłsudski - Lengyelország és Európa államférfia c. kiállítást magyar nyelven. A kiállítás itt mutatkozott be a közönség előtt – a tervek között szerepel további bemutatása Magyarország egész területén. Az épület előcsarnokában a vendégek a  #likePolska hashtaggal készítettek fényképeket.

Zbigniew Namysłowski hangversenye nyitotta meg a V. Polska Jazz  Fesztivált, amely a budapesti Lengyel Intézet évente ismétlődő és  nagyon népszerű eseménye. A november 11-ig, szombatig tartó fesztiválon fellépett még az Adam Pierończyk - Miroslav Vitouš Duo, a Vehemence Quartet és a Dominik Bukowski Quartet. 

Az esemény képei