Egy másik lélek

2017. október 25. (szerda)

Vasárnap, október 22-én Budapestre látogatott a 2015-ös Paszport Polityki-díj győztese, Łukasz Orbitowski, hogy a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár alkalmából bemutassa „Egy másik lélek” c. regényét.

A Tesla Budapest klubhelységében az esős időjárás ellenére szép számban összegyűlt közönség előtt mutatta be regényét vasárnap, október 22-én öt órakor Łukasz Orbitowski. Könyve, az „Egy másik lélek”, amelyért a szerzőt hazájában számos irodalmi elismeréssel, köztük a rangos Paszport Polityki-díjjal tüntették ki,  a fesztivál alkalmából jelent meg Mihályi Zsuzsa fordításában, a Typotex kiadó gondozásában. A kötet az író első idegen nyelven megjelent műve.

A közel egy órás beszélgetés moderátora Sopsits Árpád, többek között a Céllövölde (1990) és A martfűi rém  (2016) írója és rendezője volt. Felvezetőként elmondta: – A regény szikár stílusú, rövid mondatai pengeként csapnak le újra és újra. Ez azonban nem jelenti, hogy híján volna a kifejezőerőnek, Orbitowski ugyanis kiválóan használja a jelzős szerkezeteket, amelyek segítségével nagyon hatékonyan teszi képiessé teszi mondandóját. Ezek közül filmrendezőként jó néhányat ki is írtam magamnak, hiszen a filmekben is rendkívül fontos eszköz ez a világ, az érzelmi állapotok tömör leírására. A regény valós bűnügy, egy, az 1990-es években a lengyelországi Bydgoszczban elkövetett gyilkosságsorozat alapján készült. A szerző ezzel kapcsolatban kijelentette: – Író vagyok. Hazudok, fikciót hozok létre. A történetem egy fiúról szól, aki megölte egy társát. Kitaláltam a családját, a barátját, a barátjának a családját. Később hozzátette: – Amikor elvállaltam a felkérést, nagyon fontos volt számomra, hogy a könyv valós eseményeken alapul. Aki olvasta a könyvet tudhatja, a gyilkos személye már az első mondatból kiderül. Korábban a horror és a fantasztikus irodalom műfajában alkotó szerzőként voltam számon tartva, így fontos volt számomra, hogy ne váljak ezúttal detektívregény-szerzővé. […] Apa-fiú kapcsolatokról szerettem volna regényt írni, a felnövés nehézségeiről, arról milyen nehéz egy apa fiának és egy fiú apjának lenni. A regény részleteit Trill Zsolt, a Nemzeti Színház művésze olvasta fel. A szerző látogatását a budapesti Lengyel Intézet támogatta.

https://librarius.hu/2017/10/23/egy-masik-lelekkel-jott-budapestre-lengyel-iro/

http://konyves.blog.hu/2017/10/24/_j_drek_sziveben_olyan_sotetseg_el_ami_szamomra_nem_leirhato_ukasz_orbitowski_a_margon

http://www.prae.hu/index.php?route=news%2Fnews&aid=32321