Tadeusz Kościuszko halálának 200. évfordulója

2017. október 15. (vasárnap)

Tadeusz Kościuszko, lengyel és amerikai tábornok, az amerikai függetlenségi háború résztvevője, a róla elnevezett 1794-es lengyel felkelés során a Nemzeti Fegyveres Erők Főparancsnoka, 1817. október 15-én hunyt el a svájci Solothurnban. A nemzeti hős halálának 200. évfordulója alkalmából Lengyelország Szejmje a 2017-es évet Kościuszko-évvé nyilvánította.

Tadeusz Kościuszko tanulmányait a varsói Kadétakadémián és a versailles-i Katonai Akadémián végezte. 1776-ban, egy hónappal a Függetlenségi Nyilatkozat megszületése után, Amerikába utazott, és az amerikai hadsereg hadmérnöke lett. Részt vett Philadelphia megerődítésében. Elismerése jeléül George Washington megbízta a West Point-i erőd felépítésével. Saját kérésére délre helyezték át, ahol képességei nagy segítséget jelentettek az amerikai függetlenségi háború sikerében. 1783-ban a Kongresszus határozatával az amerikai hadsereg dandártábornokává léptették elő és jelentős mennyiségű földbirtokkal, illetve pénzadománnyal is jutalmazták, amelyet afroamerikai rabszolgák szabadságának megváltására és oktatására költött.

1784. augusztusában visszatért Lengyelországba és bekapcsolódott a nemzeti felszabadítást célzó törekvésekbe. Részt vett az 1792-es lengyel-orosz háborúban, amely után politikai emigrációba távozott. Az emigrációban töltött időszakban kidolgozta a nemzeti felkelés terveit. 1794. március 24-én Krakkó főterén a nemzet előtti ünnepélyes esküvel vállalta el a felkelés vezetését, mint a Nemzeti Fegyveres Erők Főparancsnoka. A felkelés két éve alatt mindvégig annak élén állt. 1794. október 10-én a maciejowicei csatában megsebesülve Szentpéterváron börtönözték be, ahonnan az I. Pál cárnak tett hűségesküje után szabadult. 1798-1815 között Franciaországban élt, ahol részt vett a Lengyel Légiók felállításában.

Kościuszko élete utolsó éveit Svájcban, Solothurn városában töltötte. Testét a solothurni jezsuita templom kriptájába temették, ahonnan egy évvel később a hős maradványait áthelyezték a krakkói Wawel katedrálisának Szent Leonard-kriptájába. A Kościuszko-év többek között az UNESCO és a Lengyel Köztársaság Szejmjének védnöksége alatt zajlik. Lengyelország diplomáciai képviseletei és a lengyelek világszerte rendezvényekkel emlékeznek meg az eseményről – kövesse a #Kosciuszko200 hashtaget a közösségi médiában, hogy értesüljön a megemlékezések legfrissebb híreiről.

Tudjon meg többet a szabadsághős alakjáról itt: https://issuu.com/lengyelintezetbudapest/docs/kos__ciuszko_hun_850x2000mmrollup