Kościuszko 200 Magyarországon

2017. október 2. (hétfő)

A „Tadeusz Kościuszko – a szabadság legtisztább fia, aki mindent a köztársaság szolgálatának szentelt” címet viselő konferencia faltól falig megtöltötte a budai várban lévő Hadtörténeti Múzeum nagytermét. Ugyanaznap, 2017. szeptember 27. estéjén a vendégek koncertet is élvezhettek „Kościuszko plays Kościuszko” címmel.

Nyitóbeszédében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára hangsúlyozta a lengyel-magyar barátság különlegességét. – Nem a véletlen műve, hogy Budapest egy utcája Tadeusz Kościuszko nevét viseli. Hozzátette, hogy a Kościuszko-emlékév a magyaroknak is alkalmat ad arra, hogy megemlékezzenek azokról a hősökről, akik a legnagyobb áldozatot hozták meg az Egyesült Államok szabadságharcában.

A Lengyel Köztársaság nagykövete, prof. Jerzy Snopek kijelentette, Kościuszko szeplő nélküli lovag volt, Bem József tábornok elődje. – Bemhez hasonlóan Kościuszko is hadmérnök volt, és nem egy, de nem is két nemzet, hanem a szabadság hőse. Mivel pedig a szabadság oszthatatlan, ez Kościuszkót egyetemes hőssé teszi. 

Az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivője, David J. Kostelancik megjegyezte, hogy hadászati tehetségén túl Kościuszkonak kivételes érzéke volt a művészetekhez is, szobrászatot tanult és szívesen festett. – Egész életét a zsarnokság elleni harcnak szentelte. Ellenezte a rabszolgaságot. Támogatta a képviseleti kormányzatot, illetve a fékek és ellensúlyok rendszerét. Kościuszko tervezte West Point erődjét, amely ma az amerikai hadsereg katonai akadémiájának ad otthont. Kortársával, a magyar Kováts Mihály ezredessel együtt az amerikai katonai tradíciók létrehozója.

A találkozó második felében a közönség előadásokat hallhatott lengyel (prof. Jarosław Czubaty a Varsói Egyetem Történelmi Intézetéből: „Kościuszko republikanizmusa, és hogy mit is jelentett ez valójában a XIX. sz. kezdetén”; prof. Anna Krwawicz-Grześkowiak a PAN Irodalmi Kutatóintézetből: „Lengyel szabadság, amerikai szabadság – egyszerűen szabadság”), amerikai (Conard Hamilton az Egyesült Államok Külügyminisztériumától: „Kościuszko kontextusban: Európaiak hozzájárulása az amerikai forradalomhoz”; Prof. Timothy C. Dowling ezredes a Virginia Military Institute-tól: „Kościuszko West Pointban”) illetve magyar (Dr. Mészáros Kálmán, HM HIM: „Kościuszko magyar fegyvertársai: Kováts Mihály ezredes”; Dr. Lázár Balázs, HM HIM: „Magyar katonák a XVIII. századi Európában és az Újvilágban”) előadóktól. Az eseményt Herman Róbert, a Károli Gáspár Református Egyetem történésze moderálta. 

Petneki Áron történész, az MTA Magyar–Lengyel Történész Vegyesbizottságának elnöke elmondta, Kościuszko alakja körül Magyarországon is komoly kultusz alakult ki. – Ennek nyomai a társadalom számos rétegében megtalálhatóak voltak, például hétköznapi haszálati tárgyakon vagy ékszereken. A tiszteletet elsősorban az váltotta ki, hogy Kościuszko a nemzet érdekeit helyezte első helyre, mindig megtartotta adott szavát és hatalma csúcsán is szerény maradt.

Az előadások közötti szünetben a résztvevők megtekinthették a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériuma által készíttetett „Wojciech Kossak. Tadeusz Kościuszko esküje Krakkó főterén...” c. filmet.

Az estre a koronát Jakub Kościuszko (gitár) és Jakub Bokun (klarinét) „Kościuszko plays Kościuszko” c. egyórás koncertje tette fel. A lengyel zenészek kifejezetten a Kościuszko-évre összeállított műsort adtak elő, benne a tábornok saját, kevéssé ismert kompozícióinak átiratával. 

Az esemény a budapesti Lengyel Intézet és a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége szervezésében valósult meg, a Tadeusz Koszciuszko tábornok halálának 200. évfordulójáról történő megemlékezés keretében.

Az esemény galériája.

http://www.honvedelem.hu/cikk/65522