KÉT JÓBARÁT 2017 konferencia

2017. október 2. (hétfő)

Szeminárium a politikáról, gazdaságról és infrastruktúráról.

Már harmadik alkalommal találkoznak Lengyelország és Magyarország fiatal elemzői, hogy a nyilvánosság előtt vitassák meg a magyar-lengyel kapcsolatokat a regionális együttműködés kontextusában, de az Európai Unió is jelentős viszonyítási pontot jelentett.

Az egésznapos konferenciának a LOFFICE Coworking közösségi iroda adott otthont 2017. szeptember 26-án.  Az ezt megelőző estén a részvevők kötetlen vacsora keretében ismerkedtek meg egymással. A rendezvény társ-házigazdái a magyar  Center for Euro-Atlantic Integration and Democracy think-tank, illetve a lengyelországi Polski Instytut Spraw Międzynarodowych (Nemzetközi Ügyek Intézete) voltak. A magyar előadók között a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium képviselői is helyet kaptak. Az elmúlt évekhez hasonlóan az esemény a lengyel-magyar nem-kormányzati és ifjúsági szervezetek együttműködését támogató alap (Memorandum of Understanding) támogatásával valósult meg, amelynek forrásai felett Magyarországon a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a budapesti Lengyel Intézet közösen rendelkezik. A szeminárium szervezésébe mindkét intézmény aktívan bekapcsolódott, elősegítve az esemény jelentősebb lengyel felszólalóinak részvételét. A Lengyel Köztársaság Külügyminisztériumát Marcin Czapliński, az Európai Politikai Főosztály igazgatóhelyettese képviselte.

A találkozót prof. Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, illetve dr. Molnár Balázs Péter, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitották köszöntőikkel. Mindketten hangsúlyozták a magyarok és lengyelek történelmi és jelenlegi közelségének egyedülállóságát, amelynek azonban nem szabad meggátolnia a két országot abban, hogy másokat is meggyőzzenek a maguk igazáról, és a felmerülő problémákra kompromisszumos megoldásokat keressenek. Az első panelbeszélgetés a Visegrádi csoport infrastruktúrafejlesztését járta körül: a felszólalók igyekeztek megtalálni az arany középutat a valós kereslet és az együttműködési lehetőségek között. A második rész igen eleven vitát hozott a keleti politikáról, különös tekintettel Ukrajnára és a Balkán térségére. Számos kérdés merült fel a V4-ek hosszú távú stratégiájáról a szomszédságpolitikával és az EU további bővítésével kapcsolatban. Az utolsó panel az Európai Unió jövőjére nyújtott kitekintést. Vajon van a V4 országainak víziója egy erősebb és hatékonyabb közösségről? Létezik stratégia a kétsebességes Európa létrejöttével szemben? Hogyan befolyásolják a németországi választások az eurozóna konszolidációjának tempóját? Végül pedig – vajon lehetséges opció-e az Európai Unió elhagyása?

A szeminárium lehetővé tette a lengyel és magyar kutatóközpontok együttműködésének megerősítését és a média által gyakran torzítva bemutatott témakörök megvitatását. A közönség sorait az elemzőkön kívül elsősorban diplomaták, újságírók és tudományos szakemberek töltötték meg. A KÉT JÓBARÁT következő, 2018-as kiadásának szervezése már folyamatban van.

Az esemény galériája