Lengyel-német-izraeli projekt Magyarországon

2017. szeptember 19. (kedd)

A Trio ARTUS Esti Rofe (Izrael), Peter Schack (Németország) és Krzysztof Kaczka (Lengyelország) összeállításban koncerteztek 2017 szeptember 13-14-én Szegeden és Budapesten a Németországi Szövetségi Köztársaság Nagykövetsége, Izrael Állam Nagykövetsége, a Lengyel Köztársaság Nagykövetsége és a budapesti Lengyel Intézet meghívására.

A Trio ARTUS egy olyan együttes, amelynek tagjait a zenei szenvedély kapcsolja össze és mindannyian olyan népek képviselői, akik nagyon bonyolult történelmi viszonyban éltek egymással. A két koncertre zsinagógákban került sor, a szegedi az Őszi Zsidó Fesztivál keretében került megrendezésre. Jarosław Bajaczyk, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója a szervezők nevében a beköszöntőben az alábbiakat mondta: - A németek, lengyelek és zsidók nem mindig éltek békében, de ami fontos, ma jó kapcsolatokat ápolnak egymással. Ez a sikeres megbékélés megérdemli az ünneplést. Innen származik ennek a koncertnek a mottója is:  Barátok hangversenye. Soha többé ne legyen háború.

A budapesti koncerten, a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában jelen voltak a Lengyel Köztársaság, a Németországi Szövetségi Köztársaság és Izrael állam nagykövetei valamint a diplomata korpusz más képviselői. Izrael Állam nagykövete beszédében aláhúzta a hidak építésének és az alapoknál való állandó munkálkodásnak a szükségességét, hogy soha ne ismétlődhessen meg a II. világháború idején tapasztalt mértékű rossz. Úgyszintén átadta jókívánságait is a közeledő zsidó Újév alkalmából.

A Trio ARTUS fellépései alkalmat adtak a visszaemlékezésre azokról, akik a tragikus időkben reménységet adtak másoknak. Ezek közé tartozott Ilse Weber, a zsidó származású cseh költőnő, aki németül írta dalait, könyveit és gyermekdarabjait. 1942-ben férjével együtt került a theresienstadti gettóba, 60 km-re Prágától. A helyi gyermekkórházban dolgozott, mindent megtett a kis páciensek érdekében, akik nem jutottak hozzá gyógyszerekhez. Paradox módon a Theresienstadtban töltött 2 év volt életének legtermékenyebb időszaka. A beteg gyermekek körében eltöltött éjszakai ügyeletek segítettek kicsit megszöknie a költészet és zene világába Körülbelül 60 verset írt, sokhoz közülük zenét is komponált. Tudatosan egyszerű dallamokat és képe­ket választott, hogy leírhassa a körülöttük uralko­dó horrort. Mikor belépett a foglyokhoz mandolinjával, azok elfelejtkeztek egy pillanatra az őket körbevevő szörnyűségekről. Sok dala fennmaradt, annak ellenére, hogy Ilse és kisebbik fia nem élték meg a felszabadulást – Auschwitzban vesztették életüket. Ilse akkor 41 éves volt.

A projekt Lengyelország történetének tragikus időszakára, az 1939 szeptemberi eseményekre való megemlékezések keretében valósult meg.

Az eseményen készült fotók itt láthatóak.