A V4 összeköt - ünnepélyes koncert

2017. június 30. (péntek)

Ünnepélyes koncert Budapesten a Visegrádi Csoport elnökségének átadása alkalmából

A Visegrádi Csoport lengyel soros elnökségének lezárása és a magyar soros elnökség kezdete alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja egy ünnepélyes koncert volt Budapesten, amelynek díszvendégei Jan Dziedziczak, a Lengyel Köztársaság Külügyminisztériumának parlamenti ügyekért, a határon túli lengyelségért és közdiplomáciáért felelős államtitkára és Íjgyártó István, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára voltak.

Június 29 csütörtöki estéjén a Budapest Music Center gyönyörű koncerttermében 300 fős közönség gyűlt egybe, soraikban a Magyarországon akkreditált diplomáciai testület, a magyar közigazgatás, a Miniszterelnökség, a Köztársasági Elnöki Hivatal, a kultúra, a média és az üzlet világa, illetve a magyarországi lengyelség szervezeteinek képviselőivel.

A zenei programben a négy visegrádi ország zeneszerzőinek (Zoltán Kodály, Ilja Zeljenka, Witold Lutosławski, Bohuslav Martinů) művei szólaltak meg hegedűn és csellón a lengyel Anna Maria Staśkiewicz és Bartosz Koziak duója előadásában. A két művész fellépése egyben lemezük világpremierje is volt, amelynek megjelenését a budapesti Lengyel Intézet és a Varsói Magyar Kulturális Intézet is támogatta. A koncert második felében különböző korcsoportokba tartozó, különböző hagszereken játszó fiatal magyar szólisták léptek fel, a Virtuózok komolyzenei televíziós tehetségkutató korábbi győztesei és díjazottjai, a Budapesti Filharmóniai Társaság kíséretében.

Jan Dziedziczak koncert előtti beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Lengyelország és Magyarország évszázados barátsága és különleges sorsközössége Európa viharos történelmében egyedülálló és értékes jelenség. - Enek a barátságnak súlyát mindenap megtapasztaljuk, amikor az általunk jól ismert világ egyre gyorsabban változik, és a tradicionális értékrendszer egyre inkább relativizálódik. Ezekkel a kihívásokkal Lengyelország és Magyarország cselekvően száll szembe, egymás közelségéből merítve erőt és bizalmat: közösen állunk ki a régiós szolidaritásért, ezzel párhuzamosan a kétoldalú kapcsolatokat is ápolva. 

A V4 politikai dimenziójára utalva Dziedziczak államtitkár aláhúzta, hogy Lengyelország számára a régiós együttműködés külpolitikája kulcsfontosságú része, ebben pedig a Visegrádi Csoport játssza a legjelentősebb szerepet. - Szeretnénk, ha Közép-Európa egyre erősebbé válna és egyre jelentősebb szerepet játszana az EU-ban és egész Európában. [...] A V4 keretei között sok mindent sikerült elérnünk az elmúlt évben. Látható és befolyásos résztvevői voltunk az EU jövőjéről szóló vitának. Hangunk erős és jól hallható volt, partnereink pedig figyelembe vették azt, így kijelölve az Európa előtt álló legnagyobb kihívásokról szóló vita irányát. 

Dziedziczak államtitkár megszólította a teremben lévő lengyeleket és a lengyel kisebbség szervezeteinek képviselőit is, megköszönve nekik a lengyel diplomácia támogatása érdekében tett erőfeszítéseiket. 

Íjgyártó István a maga részéről megerősítette a V4 lengyel elnöksége által kijelölt prioritások folytatásának szándékát, dicsérve annak eredményeit, közte a Csoport külső képének erősítését is. Hangsúlyozta, hogy Magyarország a következő 12 hónapban Visegrád négy pillérén fog állni: európai, regionális, digitális és globális. 

A koncert záz legfontosabb vendége megkapta Anna Maria Staśkiewicz & Bartosz Koziak lemezének egy-egy példányát egy, a 2016-2017-es lengyel elnökség logójával díszített különleges zászlóval együtt. Az előcsarnokban a fogadás ideje alatt a lengyel elnökség legfontosabb eseményeinek képei voltak láthatóak hatalmas képernyőkre vetítve.

A Varga Edit ismert televízós újságíró által konferált koncert a budapesti Lengyel Intézet és a Lengyel köztársaság Budapesti Nagykövetsége, illetve a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében valósult meg. Az esemény a lengyel és magyar médiában is komoly visszhangot keltett - íme néhány példa:

http://dzieje.pl/kultura-i-sztuka/wegry-uroczysty-koncert-na-zakonczenie-przewodnictwa-polski-w-grupie-wyszehradzkiej

http://magyarhirlap.hu/cikk/91743/A_visegradi_egyuttmukodes_a_bizalmon_a_kozos_ertekeken_es_erdekeken_alapszik

http://www.hirado.hu/2017/06/29/ijgyarto-a-visegradi-egyuttmukodes-a-bizalmon-alapszik/?source=hirkereso

http://magyaridok.hu/belfold/visegradi-egyuttmukodes-bizalmon-kozos-ertekeken-es-erdekeken-alapszik-1890601/

http://wpolityce.pl/swiat/346561-polska-przekazala-prezydencje-wegrom-w-v4-na-koniec-uroczysty-koncert

 

Az esemény képei