100 ÉVES AZ AVANTGÁRD!

100 ÉVES AZ AVANTGÁRD!

2017. június 22. (csütörtök)

100 ÉVES AZ AVANTGÁRD!

A PLATÁN Galéria június 29-én 18:00 órakor nyíló kiállítása az avantgárd szellemiségét idézi. Ebben az évben egy olyan jelentős korszakot ünneplünk, amelynek meghatározó irányzata volt az expresszionizmus, a kubizmus, a futurizmus, a konstruktivizmus, a szürrealizmus vagy a dadaizmus.

A kiállítás bizonyítja, hogy ezen irányzatok eljárási technikái, például a dadaista mozgalom művészei által használt legfőbb technika, a folyóiratokból kivágott képszöveg és a kollázs technikája azóta is népszerű maradt a kortárs művészek körében. A dadaizmus és a többi avantgárd irányzat eredményei nagy hatással voltak a későbbi Közép-Európában elterjedt neoavantgárd törekvésekre, így például Magyarországról Kassák Lajos munkásságára.
Igen népszerű továbbá az avantgárd alkotók közt a spontán, minden tervezés nélküli alkotási folyamat, a lázadás és a kísérletezőkedv, amelyekre szintén rengeteg példát találhatunk a kiállításon. Az „avantgarde” jelentése „élcsapat”, „előőrs”, ami igen beszédes: ahogy a háború idején a hadsereg előtt haladtak az előőrs katonái, annak érdekében, hogy a fő erőket megóvják a nem várt támadástól, és az ellenség mozgására figyeljenek, úgy törtek előre újító gondolataikkal a művészetekben az avantgárd képviselői.

A Passages of Neo-avant-garde tehát nem csupán egy Közép-Európa művészeit összekötő nemzetközi kiállítás, hanem egy olyan tárlat, amely az avantgárd 100. évfordulója kapcsán bemutatja az jelenség fontosságát és a hozzá kapcsolódó mindig megújuló, hagyományoktól eltérő formanyelvet. A kiállításon résztvevő élvonalbeli művészek arra vállalkoznak, hogy visszatérjenek az avantgárd örök érvényű elveihez és formai világához, amelyek a képzőművészetre, de ugyanígy az összes többi művészeti ágra is hatással vannak.

// szerző Takács Lívia //

PASSAGES OF NEO-AVANT-GARDE

Művészek: Tatiana Czekalska (PL), Leszek Golec (PL), Jarosław Kozłowski (PL), Emilio Lopez Manchero (BE), Andrzej Paruzel (PL), Józef Robakowski (PL), Peter Ronai (HU), Katharina Roters (AT), Josef Strau (AT), József Szolnoki (HU)

2017. június 29. – augusztus 23.

http://polinst.hu/node/11199