Lengyel múzeumi boom

Egyéb

Tapasztalatok Magyarország és a régió számára. Beszélgetés Robert Kostro történésszel és publicistával, a Lengyel Történeti Múzeum igazgatójával.

2017. június 26. (hétfő), 14.30

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

2004-től kezdve Lengyelországban valódi múzeumi boom zajlik. Az első ezek közül a Varsó Felkelés Múzeuma volt, amelyet, nota bene, a budapesti Terror Háza inspirált. Az azóta eltelt időszakban azonban több tucat más múzeum is létrejött, mind Varsóban, mind pedig más lengyel nagyvárosokban vagy régiókban. Ezek a múzeumok tömegeket vonzanak és turisztikai látványossággá váltak. A Lengyel Zsidók Történeti Múzeuma POLIN, a Szolidaritás Európai Centruma, a II. Világháború Múzeuma, az Emigrációs Múzeum, a Chopin Múzeum, a Sziléziai Múzeum, Poznań Kapuja vagy a II. Világháború Során Zsidókat Mentő Lengyelek Ulma Család Múzeuma Markowában már márkanévnek számítanak Lengyelországon kívül is.

Ezt az európai léptékben is különleges sorozatot koronázza meg a varsói Lengyel Történeti Múzeum megnyitása. Az esemény tökéletesen illeszkedik a Lengyelország függetlenné válásának 100. évfordulójáról megemlékező ünepségsorozatba is, amelyre a Lengyel Köztársaság Kormányának döntése alapján 2018-2021 között kerül sor.

Szeretettel hívjuk meg ezért Önöket egy kötetlen találkozóra Robert Kostro történésszel és publicistával, a Lengyel Történeti Múzeum igazgatójával, aki az intézményt annak alapításától, 2006-tól vezeti. Szeretnénk lehetőséget biztosítani a magyar emlékezetpolitikai szakértőknek, múzeumi dolgozóknak és újságíróknak egy szabad beszélgetésre, többek között az alábbi témákról:

  • Honnan ez a múzeumi láz Lengyelországban?
  • Mitől válik egy modern múzeum sikeressé?
  • Mik a látogatók elvárásai?
  • Hogy lehet vezetni egy székhely nélküli múzeumot?
  • Emlékezetpolitika nemzetközi kontextusban?
  • Mik a főbb vitapontok az emlékezetpolitika és történelemoktatás területén ?
  • Hogyan lehet múzeumi kiállításokat létrehozni az ilyen viták által uralt atmoszférában?

Lengyel-magyar nyelvű tolmácsolást biztosítunk.

Részvétel csak előzetes regisztráció alapján.