Az eszperantóról a budapesti JUDAFEST fesztiválon

2017. június 14. (szerda)

2017 június 11-én, vasárnap több ezer érdeklődő kereste fel a JUDAFEST zsidó kulturális fesztivál eseményeit Budapest belvárosában, a Kazinczy utcában. Idén Európa volt a vezető téma.

Az idén tizedik alkalommal megrendezett ünnepi esemény keretében – amely kategóriájában a legnagyobb Magyarországon – különböző budapesti és vidéki zsidó szervezetek mutatják be tevékenységüket, párbeszédre és értelmes szórakozásra invitálva a széles közönséget. A kezdeményezés célja annak bemutatása, hogy a zsidóság nem csak a holokauszt tragédiájára való visszaemlékezésre korlátozódik, hanem állandó és élő alkotóeleme a mai közéletnek is.

Néhány évig egy-egy ország volt a fesztivál díszvendége, többek között 2005-ben Lengyelország, ez alkalommal viszont az esemény szervezői a zsidók európai örökségét választották központi motívumnak. Ennek eredményeképpen a Budapesten jelenlévő nemzeti kulturális intézetek és képviseletek – a Cseh Centrum, a Francia Intézet, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövetsége, az Izraeli Kulturális Intézet valamint a Lengyel Intézet – saját pavilonnal készültek. A Lengyel Intézetnél a felnőttek és a gyerekek kvízekben és szójátékokban vehettek részt, a helyes megoldásért cserébe lengyel halvát és szezámmagos csemegét kaptak. A helyszínen hozzáférhetőek voltak a Krakkói Zsidó Kulturális Fesztivál, Krakkó város, a krakkói Galícia Zsidó Múzeum, a varsói POLIN – a Lengyel Zsidók Történeti Múzeuma valamint a łódzi M. Edelman Párbeszéd Központ különböző anyagai. A mozisátorban bemutatásra került Marek Tomasz Pawłowski Henryk Schönkerzről, egy holokauszt-túlélő lengyel zsidóról 2015-ben készült dokumentum-játékfilmje. Nagy érdeklődést váltott ki a magyar nyelvű, a POLIN Múzeumból származó Az életük kockáztatásával - Zsidókat mentő lengyelek a holokauszt idején c. kiállítás valamint azokat a német, lengyel és svájci zsidókat bemutató közös kiállítás, akik különösen sokat tettek a világkultúráért és a tudományért (többek között Albert Einstein, Roman Polański, Artur Rubinstein). A lengyel pavilon egy részét Ludwig Zamenhofnak szentelték, akinek halála 100. évfordulójára emlékezve az UNESCO az idei évre meghirdette az Eszperantó  Évét. A kulináris színpadon a magyar szakértő cseh és lengyel regionális sörök előnyeit és hátrányait hasonlította össze. A fesztivált megelőző napon a Lengyel Intézet egy történelmi sétát rendezett Budapesten a II. világháborúban budapesti zsidókat menekítő lengyel diplomaták nyomdokain – a séta útvonala érintette Henryk Sławik-nak, a magyarországi Lengyel Menekültek Ügyét gondozó Állampolgári Bizottság vezetőjének  1939-1944-es tevékenységét érintő helyeket. Henryk Sławik-nak a Yad Vashem Intézet post mortem a Világ Igaza címet adományozta.

Az idei JUDAFEST fesztiválon működött az EUNIC Hungary, vagyis a Magyarországon működő nemzeti kulturális intézetek nem hivatalos egysülete. A kulturális intézetek jelen lévő igazgatói részt vettek egy gyerekek számára rendezett palacsintasütésben.

A JUDAFESTet, amely egy 200 fő részére rendezett jótékonysági vacsorával végződött, a fő magyarországi médiumok (rádió, televízió) fokozott érdeklődése övezte.

Az esemény galériája