BARÁTSÁG: lengyel-magyar Game Jam 2.0

2017. június 13. (kedd)

Immár másodszor találkoztak szűk egy év alatt a videojáték-kódolás lengyel és magyar kedvelői Budapesten. Ez alkalommal a játékírás vezérmotívuma a „BARÁTSÁG” szó volt – utalva az ismert mondásra: „Lengyel, magyar két jó barát”!

Az ismerkedő találkozó után, melynek az InGame esport lounge and VR arcade adott otthont Pest belvárosában, a második lengyel magyar game jam június 2-a estéjén kezdődött meg  a magyar virtuális szórakoztatótermék-produkció piacvezetője, a Nemesys Games stúdióiban. Az esemény 48 órás időtartama alatt a közel 40 résztvevő, köztük 18 Lengyelországból (Politechnika Warszawska, Adam Mickiewicz Egyetem, Slavic Game Jam és mások) a témába való rövid bevezetés után vegyes csapatokra oszlott, akik párhozamosan dolgoztak különböző projekteken. Vasárnap délután a jam résztvevői bemutatták társaiknak az elkészült játékokat , majd szavazásra bocsátották azokat. A győztes csapat magját a Varsói Filmiskola különítménye adta. Az elkészült játékok hamarosan ingyen elérhetőek lesznek a Nemesys Games több, mint 25 ezer felhasználót számláló portálján.

A Lengyel-magyar Game Jam 2.0 a 2016 őszén lezajló találkozó folytatása, amelynek során a Lengyel Intézet  kezdeményezésére, az Indie Games Polska alapítvánnyal együttműködésben, azért gyűltek össze a jammerek, hogy az 1956-os poznańi felkeléshez és a magyar forradalomhoz kapcsolódó játékokon dolgozzanak. Az esemény főszponzora a Microsoft volt.

Mi a magunk részéről örömmel vállaltuk a lengyel részvevők budapesti szállásának biztosítását. Annak is különösen örülünk, hogy az első jam során létrejött kapcsolatok ilyen rövid idő alatt eredményezték az esemény folytatását. Valójában ez volt a fő célunk: olyan körülményeket teremteni, amik között a magyarországi és lengyelországi játékgyártásban résztvevő alkotók és producerek közvetlen párbeszédbe bocsátkozva tudnak tovább fejlődni – mondta el Jarosław Bajaczyk, a budapesti Lengyel Intézet mb. igazgatója.

Jakub Marszałkowski, résztvevő és az Indie Games Polska alapítvány kuratóriumi tagja kiemelte: Nagyon fontosnak tartjuk a régió játékfejlesztőinek együttműködését. Reméljük, hogy az olyan pozitív projektek, mint  ez a budapesti lengyel-magyar jam, más országokban is megjelennek. Különösen kiemelten számítunk ebben a Visegrádi Csoportra.

Jelenleg is tartanak az arra irányuló egyeztetések, hogy jelentős létszámú delegáció képviselje Magyarországot Közép-Európa legnagyobb iparági szakmai vásárán, az októberi Poznań Game Arena (Game Industry Conference) rendezvényen. A tavalyi vásár magyar résztvevői kivétel nélkül pozitív élmények sorával tértek haza.

Az esemény galériája