Értékek Európája – a nagy szent, II. János Pál Budapesten

2017. május 9. (kedd)

Magyarország miniszterelnök-helyettese, Semjén Zsolt, Erdő Péter prímás, az Európai Unió vallásszabadságért felelős különmegbízottja, Ján Figel’ illetve a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, prof. Jerzy Snopek is előadói voltak A „Szent II. János Pál pápa és a keresztény Európa megújulása” című nemzetközi konferenciának, melyet a Századvég think tank szervezett.

Az esemény időpontja nem véletlenül esett május 9-ére, azaz Európa napjára: a szervezők világosan szerették volna jelezni, hogy ki kívánják venni részüket  az európai integráció jövőjéről szóló diskurzusból.

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – a magyar kereszténydemokrata párt vezetője, a FIDESZ koalíciós partnere, végzettségét tekintve teológus – a keresztény Európáról mind az identitás alapjáról beszélt. – A keresztény Európa nem múzeum, hanem a hiten alapuló élő valóság,  amelyet folyamatosan meg kell tölteni tartalommal.

II. János Pál örökségéről szólva kijelentette, a pápa nélkül soha nem bukott volna meg a bolsevizmus. II. János Pál volt az, aki a Reagan által életbe léptetett szankciókkal és Gorbacsov belső reformjaival együtt végül megdöntötte a Szovjetuniót.

Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása Szent II. János Pál – „az igazi lelkipásztor” – kulcsfontosságú üzeneteiről beszélt, a pápai enciklikák példáján. Emlékeztetett az új evangelizáció szükségességére, az egyházi iskolák fontosságára az ifjúság nevelésében, illetve a "remény közösségének építésére". 

Gál Kinga európai parlamenti képviselő felidézte a pápa 1991-ben, magyarországi látogatásán elhangzott szavait, amellyel felszólította a magyarokat a kereszténység és Európa védelmére, de egyidejűleg a nemzetükre való büszkeségre is.

Ján Figel’ János Pált a szolgálat és áldozat emberének nevezte. Utalt a lengyel pápa elkötelezettségére a világbéke és a vallások, illetve civilizációk közötti kölcsönös tisztelet ügye iránt. – A vallásszabadság az emberi jogok lakmuszpapírja. A béke és biztonság nem létezhetnek a szabadság nélkül. Abból az ezernél több beszédből, amelyet II. János Pál elmondott, egyértelműen kirajzolódik, hogy a pápa nagy európai ember volt, aki egyúttal meggyőződésesen vallotta, hogy a kereszténység nélkül Európa történelme értelmezhetetlen volna.

prof. Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság nagykövete „Lengyelország újjászületése a keresztény Európában” címmel tartott előadást.

 

Az utolsó prezentációban a Századvég Alapítvány bemutatta a Szent II. János Pál, XVI. Benedek és Ferenc pápák ismertségéről végzett kutatásának eredményeit.

 

Az előadókat több, mint 100 fős közönség hallgatta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem aulájában. A konferencia az „Értékek Európája” sorozat részeként valósult meg. 

Az eseményről készült fényképek facebook-oldalunkon találhatóak.