PASSAGES OF NEO-AVANT-GARDE

Kiállítás

2017. június 29. (csütörtök), 19.00 — augusztus 23. (szerda)

1061 Budapest, Andrássy út. 32

PASSAGES OF NEO-AVANT-GARDE

Osztrák Kulturális Fórum Varsóban

2017 Juniús 23  – Augustus 11

Platán Galéria, Lengyel Intézet

2017 Juniús 29  – Augustus 23

Varsói Osztrák Kulturális Fórum, Oronsko Szobrászati Központ és a budapesti Lengyel Intézet közös projekt kiállítása

Megnyító juniús 29-én 18.00 órakor a Platán Galériában

Köszöntőt mond: Mag. Regina Rusz, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatónője

                         Jarosław Bajaczyk, a Lengyel Intézet megbízott igazgatója

Kiállítást megnyítja: Eulalia Domanowska, Orońsko Szobrászati Központ igazgatónője

Művészek: Tatiana Czekalska (PL), Leszek Golec (PL), Jarosław Kozłowski (PL), Emilio Lopez Manchero (BE), Andrzej Paruzel (PL), Józef Robakowski (PL), Peter Ronai (HU), Katharina Roters (AT), Josef Strau (AT), József Szolnoki (HU)

Az európai művészek nemzetközi kiállításán néhány, Ausztriából, Belgiumból, Lengyelországból, Magyarországról és Németországból származó alkotó szemléletét, valamint észrevételeit láthatjuk a különféle politikai, szociális és gazdasági jelenségekről, amelyek a mai napig meghatározóak a jelenkori Európában. A kommunista totalitarizmus démonai, a média manipuláció lehetősége, a menekültek és a terrorizmus problémás kérdésköre, továbbá a túltermelés és a poszthumanizmus is része a kiállítás tematikájának. A művészek legtöbbje a neoavantgárd klasszikusának számít; olyan művészek, akik diskurzust teremtettek a dadaizmus, valamint a háború utáni fluxus eredményeiről. A megrendezett kiállítás a 20. század elején kigondolt modernista trendek és eszmék továbbvitelét mutatja be. Mindemellett része az avantgárd 100. évfordulójához kapcsolódó ünnepségeknek Lengyelországban. A tárlat rávilágít arra, hogy az avantgárd hatalmas szerepet játszott a vizuális művészetek, a dizájn és a film korszerűsítésében, és hogy ez a jelenség milyen élénk benyomást is kelt még mindig a kortárs művészekben. A Passages of Neo-Avant-Garde olyan lengyel és közép-európai alkotókat reprezentál, akik az avantgárd alapelveit továbbfejlesztették a háború utáni időszakban.

Az avantgárd egész Európában elterjedt, jelentős hatást gyakorolva a modern esztétikai elgondolásokra, ugyanígy a művészi önkifejezés metódusainak fejlődésére világszerte. A művészek, akik bekapcsolódtak az avantgárdba, egy teljesen új látásmódot formáltak meg a művészet megjelenési formái, funkciói kapcsán – kísérletezőkedv, az új formák lankadatlan keresése –, ezáltal közvetlenül befolyásolva az egymást követő generációk kulturális tevékenységét. Az avantgárd vezérelvei átalakították környezetünket, a városfejlesztéstől kezdve az építészeten át a dizájnig, a divatig vagy a reklámig.

A mostani kiállítás az "On the Avant-garde of the 20th Century" c. projekt folytatása, melyet 2016-ban mutattak be az Atlas Sztuki galériában, Łódź-ban. Megalkotója Andrzej Paruzel – videoinstallációk, filmek és a kísérleti fotózás megalkotója, aki az Állami Film-, Televíziós és Színházi Főiskolán végzett Łódźban; a Film Form Műhely tagja, és Zespół T társalapítója (a ’70-es években, a Łódźi Filmiskolában alapított művészeti csoportok), mi több, olyan művészeti szervező, aki mostanra számos projektet valósított meg nyilvános tereken.

Az "In Relation to Politics" tárlat Varsóban, az Osztrák Kulturális Fórumon és Budapesten, a Lengyel Intézetben található Platán Galériában egyidejűleg bemutatásra kerül, melynek résztvevői a következők: Lengyelországból Jarosław Kozłowski, Józef Robakowski, Tatiana Czekalska és Leszek Golec duettje, valamint Andrzej Paruzel; Belgiumból – Emilio López-Menchero; Magyarországról – Rónai Péter, a német–magyar Katharina Roters és Szolnoki József közös előadása, továbbá az osztrák művész, Josef Strau.

Józef Robakowski a Brezsnyev-temetés videofilmjét mutatja be 1982-ből, mely a művész "Re-reports from television" c. sorozatának része. A Laibach zenekar avantgárd zenei aláfestésével a szovjet hadsereg felvonulási képei lesznek láthatók; ily módon szembesíti a nézőt a kommunista televízió által sugallt üzenetek ideológiai hátterével. A magyar médiaművész, Rónai Péter dadaista gesztusai ennek a klasszikus alkotásnak kontrasztjaiként jelennek meg, a "Moszkva DaDa" című kollázsában. Továbbá látható lesz Jarosław Kozłowski installációja, az "installation Recycled News 2", mely egy színes újságlapokból készített sorozat, a világ különböző helyeiről származó újságokból összeállítva; Tatiana Czekalska poszthumanista projektjei és Leszek Golec, aki különös figyelmet szentel a természetnek és az állatok világának; Josef Strau dizájner installációi, melyek napjaink túltermelési problémájára reflektálnak, valamint López-Menchero "Check Point Charlie" című, a brüsszeli Mölenbeck konfliktusairól és szituációjáról szóló videofilmje. Mölenbeck kerülete a művész és a terroristák lakóhelye, akik a tavalyi brüsszeli támadásért felelősek.

Az avantgárd százéves évfordulójának alkalmából megrendezett kiállítás bizonyítja, hogy míg az avantgárd által bevezetett megoldások ma már csak tisztán történelmi értéket képviselnek, a kísérletezés eszméje és az elköteleződés, mely erősen meghatározta az avantgárd törekvéseit, még mindig vonzó irányvonalat jelentenek a kortárs művészek számára.

Megtekinthető augusztus 23-ig.

Videók