Útikalauz a lengyel-magyar kapcsolatokhoz

Przewodnik po stosunkach polsko-węgierskich

2017. április 6. (csütörtök)

Útikalauz a lengyel-magyar kapcsolatokhoz

 

Magyarországon megjelent a „Napút” című irodalmi folyóirat legújabb száma, amelyet teljes egészében Lengyelországnak és a lengyel-magyar kapcsolatoknak szenteltek. A projektet anyagilag támogatta a budapesti Lengyel Intézet, amelynek mozitermében zajlott le a kiadvány első nyilvános bemutatója is.

 

A találkozón jelen volt szinte az összes szerző, közöttük költők és írók, polónisták és hungaristák, egyetemi oktatók, műfordítók, a lengyel kisebbségi önkormányzatok képviselői és a magyarországi lengyel szervezetek aktivistái.

 

A „Napút” 200 oldalas lengyel számát „Példaértékű barátság” címmel interjú nyitja meg, amely Jerzy Snopek professzorral, Lengyelország budapesti nagykövetével készült. A professzor szakmáját tekintve irodalomtörténész, műfordító, kutató és a lengyel-magyar kapcsolatokra vonatkozó számos munka szerzője. Snopek nagykövet a feleségével, Gedeon Mártával az est vendége volt, és köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ez az értékes könyv – nagyon rövid idő alatt – létrejöjjön.

 

Szondi György, a „Napút” főszerkesztője szerint, aki a találkozó moderátora volt, „a lengyel-magyar barátság odaadó hívének számító sok jóakaratú ember erőfeszítésének köszönhetően kézi útikalauz született azon kérdésekhez, amelyek kulcsfontosságúak e barátság számára. Az irodalomtól és költészettől a történelmen, a valláson és a lelkiségen át a lengyelek magyarországi jelenlétéig”.

 

A „Napút” megbecsülésnek örvendő irodalmi és művészeti folyóirat, amely 19 éve jelenik meg. Megjelenése a magyar kormány, ezen belül az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Balassi Intézet, valamint a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhető.