23. Lengyel Filmtavasz

2017. április 23. (vasárnap)


fot. Krzysztof Wiktor

A sajtóban és közösségi médiában megjelent számos hozzászólásra, kérdésre és cikkre válaszul szeretnénk tájékoztatni az érdeklődőket, hogy a Volhínia (Wołyń) c. film budapesti bemutatásáról nem tettünk le. A budapesti Lengyel Intézet, illetve a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetsége – a Lengyel Filmtavasz szervezői – fenntartják arra vonatkozó szándékukat, hogy ezt az egyébként kiváló filmet egy későbbi időpontban, még az idei év ősze folyamán bemutassák. Ennek pontos időpontjáról később adunk tájékoztatást. A bemutató kísérőeseményeként történészi szimpóziumot szervezünk a téma lengyel és magyar szakértőinek részvételével, amelyre az ukrán oldal képviselőit is meghívjuk. Ezen a módon lehetővé válik a korszak és az események kontextusának jobb megértése külföldi nézőközönség számára is. A lengyel szakértők részvétele a Lengyel Filmtavasz időpontjában egyéb elfoglaltságaik miatt nem volt lehetséges.

A 23. Lengyel Filmtavasz keretében a megadott időpontokban az Egyszerű történet a gyilkosságról című film kerül bemutatásra, amelynek rendezője, Arkadiusz Jakubik, 2017. április 24-én vendégünk lesz. A változásért szíves elnézésüket kérjük.

EGYSZERŰ TÖRTÉNET A GYILKOSSÁGRÓL

Jacek, egy fiatal rendőr, mindenáron meg akarja védeni anyját és testvéreit apjuk  - szintén rendőrtiszt - brutalitásától. Amikor megölik az apát, Jacek válik első számú gyanúsítottá, de mindent megtesz, hogy bebizonyítsa ártatlanságát. Lassan veszi csak észre, hogy egyre jobban kezd hasonlítani az apjára. Kiderül, hogy mindenkinek vannak sötét titkai…

Rendező: Arkadiusz Jakubik

Forgatókönyvíró: Arkadiusz Jakubik, Igor Brejdygant, Grzegorz Stefański

Operatőr: Witold Płóciennik

Producer: WFDiF

Szereplők: Andrzej Chyra, Kinga Preis, Filip Pławiak

Az est diszvendége: Arkadiusz Jakubik a film rendezője

https://www.youtube.com/watch?v=8mCK0WwYMr4