Lengyelország nagykövete az ELTE-n

2017. március 28. (kedd)

A tavasz első napján, március 21-én (kedden) prof. Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete és Jarosław Bajaczyk, a budapesti Lengyel Intézet megbízott igazgatója meglátogatta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Lengyel Filológiai Tanszékét.

A találkozón részt vettek a tanszék tudományos munkatársai: prof. dr. hab. Janusz Bańczerowski, dr. hab. Ráduly Zsuzsanna, dr. hab. Pátrovics Péter, dr. Várnai Dorota, Iga Kolasińska lengyel nyelvi lektor, illetve dr. Agnieszka Janiec-Nyitrai, az egyetem cseh tanszékének vendégoktatója.

A találkozó lehetővé tette a magyarországi polonisztika aktuális helyzetének, illetve jövőbeli kilátásainak jobb megismerését. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy kulcsjelentősége volna lengyel nyelvi osztályok bevezetésének a magyar középiskolákban, amelyek köré vonzó kulturális és ösztöndíj-lehetőségek épülhetnének. A lengyel nyelvű képzések végzősei a magyarországi lengyel szakos vagy akár lengyelországi egyetemi képzéseknek is természetes utánpótlást jelenthetnének. Élénk beszélgetés kerekedett az új lengyel-magyar szótár körül is, amelynek összeállítása során a szerkesztői csoport magját az ELTE polonistái alkotnák. A nagykövet bejelentette egy, a témával kapcsolatos szakértői szimpózium szervezését is, amelynek a budapesti Lengyel Intézet ad otthont ez év júniusában. A tanszék vezetője, Ráduly professzor asszony pedig 2018 őszére meghirdette a nagy hagyományokra visszatekintő POLONO-HUNGARICA konferencia következő kiadását, amely ismét egybegyűjti Lengyelország, Magyarország és a régió többi országainak polonistáit és hungarológusait, és amely kapcsolódni fog a 2018-ban esedékes, Lengyelország függetlenségének 100. évfordulójáról megemlékező ünnepségsorozathoz is.

Prof. Snopek első alkalommal látogatta meg a tanszéket nagyköveti minőségében. Korábban, március 1-jén az ország másik lengyel tanszékének oktatóival és tanulóival találkozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, Piliscsabán.