Krzysztof GIERAŁTOWSKI: REMAKE

Kiállítás

Krzysztof Gierałtowski REMAKE cimű kiállítása a Budapest Fotó Fesztivál 2017 keretében

2017. március 22. (szerda), 18.00 — május 10. (szerda)

Lengyel Intézet (Nagymező u. 15)

Megnyitó március 22-én 18.00 órakor 

A kiállítást megnyitja HARIS LÁSZLÓ fotóművész

„Az, hogy embereket fényképezek, kíváncsiságból fakad, és abból a késztetésből, hogy közös játékban vegyek részt velem egy időben létező egyéniségekkel. Szubjektív portrékat készítek, egyetlen jellegzetességet veszek észre a kiválasztott személyben – az ezzel a tulajdonsággal kapcsolatos érzéseimet igyekszem vizualizálni. Mindenkit úgy fényképezek, ahogy azt a legmegfelelőbbnek találom. Mindig kétségek között őrlődöm az emberek kiválasztásával, az elkészült képekkel és a kialakított véleményekkel kapcsolatban is.

Mindenkinek van szeme, szája és orra, de egy rögzült grimasz, szemvillanás, arcszerkezet, vagyis egy mágikus tárgy jelenléte, keresztezve a kamera látószögével, az objektív perspektívájával, kerettel, megvilágítással és színekkel – ezek teszik lehetővé a szubjektív portré megalkotását. A szubjektív portré nem ragaszkodik az objektív igazsághoz, inkább az azt készítő fényképész alkotói benyomása. A vita a portré lényegéről, a művész és a modell abban való jelenlétének arányáról egy a leglényegbevágóbbak közül.”

 

GIERAŁTOWSKI KRZYSZTOF (1938)

Fényképész, a lengyel kortárs fotográfia közvetlen élvonalának képviselője. Az emberi arc kiváló interpretátora, akinek alkotásain az ábrázolt személyek éles megfigyelőkészségről árulkodó, egyedi nézőpontú víziói láthatóak.

1961 óta készít fényképeket, kiállításokat 1963 óta rendez. Sajtókiadványok és kiadók megrendelésére divat- és reklámfotózással is foglalkozott. 1996-tól vezeti a Gierałtowski Stúdió / Galériát. Reklámkampányait Lengyelországban és Nyugat-Európában is láthatta a közönség. Alkotásai között szerepel egy több, mint 80 ezer negatívot számláló gyűjtemény, melynek címe „Lengyelek, kortárs portrék”. Munkáit számos egyéni és csoportos kiállítás keretében ismert múzeumok és galériák mutatták be mind Lengyelországban, mind külföldön.

2015-ben a varsói Ney Gallery&Prints-ben nyílt meg “Remake” c. kiállítása, amely orosz, keletnémet, lengyel és holland művészek 1990 őszén, a Passage Oost-Europa kulturális fesztiválon készült portréit mutatja be.

Megtekinthető május 10-ig