Lengyelország nagykövete Piliscsabán

2017. március 2. (csütörtök)

Szerdán, március 1-jén prof. Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete és Jarosław Bajaczyk, a budapesti Lengyel Intézet megbízott igazgatója meglátogatta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) lengyel tanszékét Piliscsabán.

A látogatás a tanszék alap- és mesterképzésen tanuló diákjaival való beszélgetéssel kezdődött, amelyen a tanszék oktatóinak képviseletében dr. hab. Pálfalvi Lajos, dr. Reiman Judit, dr. Maciej Szymanowski, Dürr Éva, Németh Orsolya és Vas Viktória vettek részt. „Különösen nagyra értékelem az 1990-es évek eleje óta folyamatosan működő PPKE lengyel tanszék eredményeit. A tanszék profiljában az irodalmi és kulturális képzés dominál, így kiválóan egészítik ki egymást az ELTE régebb óta működő lengyel tanszékével. Mindezen felül a piliscsabai képzési program, amely regionális komparatisztikát is tartalmaz, tökéletesen illeszkedik a dinamikusan növekvő visegrádi együttműködés tendenciáiba" – jelentette ki prof. Snopek.

A tanulók meséltek saját tapasztalataikról és jövőbeni elvárásaikról, emellett pedig az ösztöndíj-lehetőségekről is szó esett. A nagykövet kijelentette, Lengyelrszág számára igen fontos az oktatási intézmény stabil, hosszú távú jövője, és teljes mértékű támogatásáról biztosította az erre irányuló erőfeszítéseket. Végül emlékeztetett a lengyel-magyar / magyar-lengyel nagyszótár - jelenleg minden korábbinál közelebbinek tűnő - elkészítésének perspektívájára. "Remélem, hogy a szótár elkészítésében piliscsabai szakemberek, köztük pedig fiatal polonisták is bekapcsolódnak." - jelentette ki. A látogatás a tanszék oktatói karával közös ebéddel zárult, ahol a résztvevők megvitatták az új lengyel szakos tanulók toborzási mechanizmusának esetleges fejlődési lehetőségeit.

Március 21-én prof. Snopek nagykövet úr az ország másik lengyel tanszékére, az ELTE-re látogat majd.