KARÁCSONYI VIDEO ÉS RECEPTEK

Egyéb

2016. december 24. (szombat)

CÉKLALEVES

HOZZÁVALÓK:

1 l erjesztett céklalé

2 kg főtt reszelt cékla

0,5 kg hagyma

20 dkg sárgarépa

20 dkg zellerszár

20 dkg zellergyökér

0,5 kg savanyú alma

5 ág majoránna

3 babérlevél

3 szegfűbors

1 evőkanál fehérbors egészben

Az elkészítés módja:

A zöldséges erőleves összes hozzávalóját betesszük egy magas fazékba, és felöntjük hideg vízzel. Az egészet gyorsan felforraljuk, majd az edény alatt minimumra csökkentjük a lángot, és lassú tűzön két órán keresztül főzzük. Az erőlevest leszűrjük, és lassú forralással besűrítjük, amíg tömény íze nem lesz. Hozzáadjuk a céklalét és a reszelt céklát, majd sóval, fehér borssal és friss majoránnával fűszerezzük.

Káposztával és erdei gombával töltött krokett

HOZZÁVALÓK:

palacsintatészta

1,25 kg rétesliszt

1,5 dkg finomszemcséjű kristálycukor

2 tojás

3,25 dl 3,2%-os tej

1 dl 36%-os tejszín

egy csipetnyi só

töltelék:

1 kg savanyú káposzta

20 dkg szárított erdei gomba

lenolaj

2 nagy hagyma

babérlevél, szegfűbors, fekete bors, majoránna

só, bors

panír a krokettekhez:

búzaliszt

felkevert egész tojás

zsemlemorzsa

Az elkészítés módja

palacsinta:

Az összes hozzávalót egységes masszává keverjük – javasoljuk mixer használatát. Az így előkészített tésztát fóliával letakarjuk, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük. A felhevített száraz palacsintasütőt olajban megnedvesített papírtörülközővel áttöröljük. Ezután vékony réteg palacsintatésztát öntünk rá, és mindkét oldalról megsütjük.

töltelék:

A szárított erdei gombát beáztatjuk (meleg forralt vizet öntünk rá), háromszor cseréljük a vizet, hogy a homoktól megszabaduljunk. Ezután lassan felforraljuk, az első vizet leöntjük, majd vízzel felöntjük, és puhára főzzük.

A káposztát a fűszerekkel megfőzzük, majd leszűrjük, és a fölösleges vizet kinyomkodjuk. A káposztát apróra összevágjuk, a hagymát vajon üvegesre, puhára dinszteljük. Fontos, hogy a hagyma ne színeződjön el. A főtt és összevágott gombát és a káposztát hozzáadjuk. Mindezt együtt kis lángon fedő alatt pároljuk. Lenolajjal ízlés szerint fűszerezzük, majd a tölteléket kihűtjük.

Az így elkészített tölteléket elhelyezzük a palacsintán és összegöngyöljük, hogy krokettformát kapjunk. A krokettet lisztben, majd tojásban, végül zsemlemorzsában megforgatjuk. A krokettet a felhevített serpenyőn napraforgóolajban aranybarnára sütjük.

Pierog káposztával és erdei gombával

HOZZÁVALÓK:

tészta:

1 kg finom búzaliszt

1 nagy tojás

meleg víz a tészta kikeveréséhez

egy csipetnyi só

egy evőkanál puha vaj

töltelék:

20 dkg szárított erdei gomba

1 kg champignon gomba

1 kg savanyú káposzta

3 nagy hagyma

lenolaj

10 dkg vaj

babérlevél, fekete bors, szegfűbors, fokhagyma, só, majoránna

Az elkészítés módja

tészta:

A tészta hozzávalóit összekeverjük és egyenletes, rugalmas masszává gyúrjuk.

Golyóvá formázzuk, tálba helyezzük, nedves konyharuhával letakarjuk, és kb. 30 percre meleg helyre tesszük, hogy a tésztát pihentessük (könnyebb lesz formázni).

töltelék:

A szárított erdei gombát beáztatjuk (meleg forralt vizet öntünk rá), háromszor cseréljük a vizet, hogy a homoktól megszabaduljunk. Ezután lassan felforraljuk, az első vizet leöntjük, majd vízzel felöntjük, és puhára főzzük.

A káposztát a fűszerekkel megfőzzük, majd leszűrjük, és a fölösleges vizet kinyomkodjuk. A káposztát apróra összevágjuk, a hagymát vajon üvegesre, puhára dinszteljük. Fontos, hogy a hagyma ne színeződjön el. A főtt és összevágott gombát és a káposztát hozzáadjuk. Mindezt együtt kis lángon fedő alatt pároljuk. Lenolajjal ízlés szerint fűszerezzük, majd a tölteléket kihűtjük.

A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Egy pohárral köröket vágunk ki, és rájuk helyezzük a tölteléket. Megformáljuk a derelyéket. Sós vízben kifőzzük őket, amíg a felszínre nem úsznak (kb. 2-3 perc). A kifőzés után lenolajjal meglocsoljuk őket, hogy ne ragadjanak össze.

HERING HAGYMÁVAL ÉS LENOLAJJAL

HOZZÁVALÓK:

8 filézett szűz hering

8 újburgonya

2 dl lenolaj

2 dl repceolaj

4 fehér hagyma

babérlevél

szegfűbors

2 citrom

tejföl

kapor

bors egészben

Az elkészítés módja

A heringeket vízben kiáztatjuk, annyiszor cserélve a vizet, hogy a só a heringekből kiázzon. Ezután alaposan megszárítjuk őket (ha túl gyengén csináljuk, az olaj el fog válni tőlük). A lenolajat összekeverjük a repceolajjal. A hagymát szeletekre vágjuk, és lobogó vízzel leöntjük.

Egy mély edény alját kirakjuk a szeletekre vágott hagymával, hozzáadjuk a babérlevelet, borsot, szegfűborsot, a leforrázott citromszeleteket és a heringeket. Rátesszük a következő réteget, amíg a heringek el nem fogynak. Az egészet leöntjük az összekevert olajjal, és 4-5 napra félretesszük.

A heringet apróra vágott hagymával, olajjal és kaporral tálaljuk.

SÜLT PONTY

HOZZÁVALÓK:

friss egész ponty (1,5-2 kg)

15 dkg liszt

napraforgóolaj a sütéshez

só, bors

citrom

kapor a díszítéshez

Az elkészítés módja

A pontyot megmossuk, megpucoljuk, kifilézzük és szeletekre vágjuk. Sóval és borssal fűszerezzük, liszttel megszórjuk. A serpenyőben felforrósítjuk az olajat. A forró olajra rádobjuk a halat. Néhány percen át az egyik és a másik oldalán is addig sütjük, amíg aranyszínűvé nem válik. A halat a serpenyőn hagyva hozzáadunk egy evőkanál vajat, s amikor a vaj elkezd habzani, megforgatjuk benne a halat, és citromlevet adunk hozzá. A pontyot papírtörülközőn lecsöpögtetjük. Ezután tányérra helyezzük, kaporral és citromszeletekkel díszítjük.

MÉZESKALÁCS

HOZZÁVALÓK:

30 dkg búzaliszt

10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

2 tojás

13 dkg porcukor

10 dkg felolvasztott, kihűlt vaj

10 dkg méz

1 evőkanál mézeskalácsfűszer

1 evőkanál kakaó

1 evőkanál szódabikarbóna

egy csipetnyi só

Az elkészítés módja

A hozzávalókat egy edénybe szórjuk, összekeverjük, és a tésztát egyenletesre gyúrjuk. A tészta lehet ragadós, fontos, hogy ne adjunk hozzá több lisztet! A tésztát lefóliázzuk, és egy órára hűtőszekrénybe tesszük. A lehűtött tésztát 4 mm vastagságúra nyújtjuk meghintve egy kis liszttel, hogy ne ragadjon a gyúródeszkához. Tetszőleges ünnepi formákat vágunk ki belőle. Sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük őket. 180 C fokos hőmérsékleten a mézeskalácsok nagyságától függően 8-10 percig sütjük. Kivesszük, lehűtjük és tetszőlegesen díszítjük. 

Videók