Andrzej Duda elnök a Lengyel Intézetben

2016. október 25. (kedd)

– Rendkívül örülök mint lengyel, hogy a magyarok is emlékeznek 1956-os érdemeinkre. Örülök a barátságnak és az emlékezésnek. Ezért köszönöm ezt a kiállítást – mondta Andrzej Duda köztársasági elnök, amikor megnyitotta „A szabadságharcban mindig együtt vagyunk – in memoriam 1956” című kiállítást 2016. október 23-án vasárnap a budapesti Lengyel Intézetben.


Tóth Tamás / Lengyel Intézet

A kiállítás megnyitása jelentette a lengyel elnök részvételének utolsó pontját az 1956-os magyar felkelés 60. évfordulójának hivatalos ünnepségein. Az elnököt és a küldöttséget a magyarországi lengyel szervezetek vezetői, a lengyel plébánia plébánosa, a lengyel iskolák igazgatói és tanulói, továbbá az egykori események szemtanúi várták. Ugyanazon a napon a Lengyel Intézetben reggel óta véradó akció is zajlott. 

A Lengyel Intézetben, magában a magyar főváros szívében rendezett kiállítás emléket állít annak a páratlan szolidaritásnak, amelyet 1956-ban a szabadságért harcolva a lengyelek és a magyarok tanúsítottak egymás iránt. A poznańi június és a magyar felkelés kölcsönösen befolyásolták egymást. Az első budapesti tüntetést a lengyel változások támogatására és a Varsóhoz közeledő szovjet tankokról szóló hírekre reagálva szervezték meg. Másfelől a budapesti harcok kirobbanásáról szóló hírekre a lengyel társadalom villámgyors segélyakciót indított a magyar nép számára: a támogató nagygyűlésektől kezdve a pénz, orvosság, ruházat, élelmiszer és vér gyűjtéséig bezárólag. A Lengyel Vöröskereszt becslése szerint az 1956 októberétől 1957 januárjáig nyújtott lengyel segítség értéke mai árfolyamon számítva elérte a 17 millió amerikai dollárt. – Akkor megmutathattuk, hogy együtt vagyunk, szolidárisak vagyunk. A lengyelek önfeláldozóan siettek segítséget nyújtani a magyaroknak vért adván nekik, azt cselekedvén, amit 1956-ban abban a szegény országban tenni lehetett. Akkora volt a társadalmi nyomás, hogy a kommunista hatóságok kénytelenek voltak repülőgépeket rendelkezésre bocsátani az adományok elszállításához – mondta Duda köztársasági elnök.

 

A kiállítás tengelyét a lengyel adományok gyűjtését és szállítását ábrázoló archív felvételek, valamint Serediuk Péter grafikái alkotják – azé a lengyel származású művészé, aki lengyel édesapjával együtt 12 évesen élte át a budapesti felkelést. Olvashatók a magyarok megsegítésében odaadóan közreműködő személyek visszaemlékezései, Zbigniew Herbert „A magyaroknak” című költeménye és megtekinthető „A magyar testvéreknek” című 1956-os filmkrónika (a Nemzeti Filmtár engedélyével). Az Intézet falait azoknak a transzparenseknek a másolatai is díszítik, amelyeket a lengyel városokban a harcoló magyarokkal való szolidaritási tüntetéseken használtak.

 

– Számunkra rendkívül fontos, hogy ezzel a vérrel megpecsételjük a több éve tartó barátságot és köszönetet mondjunk a magyaroknak az 1920-ban és 1939-ben tanúsított magatartásukért, amikor – bár az akkori magyar államnak ez nem jött kapóra – mégis átengedték a lengyel katonákat Magyarországon, hogy Nyugaton létrehozhassák a lengyel hadsereget – tette hozzá a Lengyel Köztársaság elnöke.

 

Duda köztársasági elnök látogatását „VÉRtestvérek” elnevezéssel véradás előzte meg. Ebből a célból a Lengyel Intézet mozitermét a Magyar Vöröskereszt laboratóriummá alakította át. A III., XII. és XIII. kerületi lengyel kisebbségi önkormányzattal közösen szervezett 6 órás akcióban 39 véradó vett részt, akik majdnem 17 liter vért adományoztak. – Ezzel a kezdeményezéssel jelképesen ahhoz a magyarok számára 60 évvel ezelőtt spontán módon kibontakozó vérgyűjtéshez nyúltunk vissza, amelyet a köztársasági elnök említett. Érdemes hozzátenni, hogy a lengyelek akkor 800 liter vért adtak, és az akció tartós eredményeként akkor jött létre az önkéntes véradás máig fennálló lengyel rendszere – mondta el összegzésként Jarosław Bajaczyk, a Lengyel Intézet megbízott igazgatója. A Lengyel Intézetben minden véradó egy tábla csokoládét kapott ajándékba a lengyel GOPLANA csokoládégyártól.

 

A Lengyel Vöröskereszt adatai alapján a Lengyel Intézet animált infografikát készített az 1956 októbere és 1957 novembere között Magyarországnak nyújtott lengyel adományok mennyiségéről és tartalmi megoszlásáról. Ezt két népszerű magyar portálon, az index.hu-n és a port.hu-n több, mint 55 ezren látták.

 

A kiállítás november 25-ig tekinthető meg. Várunk szeretettel!

Az eseményen készült fényképeket Facebook-galériánkban láthatod.