ART MARKET BUDAPEST 2016

Kiállítás

Kiemelt program: Lengyelország kortárs művészetének bemutatására

2016. október 13. (csütörtök), 10.00 — október 16. (vasárnap)

Millenáris

AZ ART MARKET BUDAPEST 2016 KIEMELT PROGRAMJA
Lengyelország kortárs művészetének bemutatására

Az Art Market Budapest Kelet-Európa vezető nemzetközi művészeti vásáraként és a régió kortárs képzőművészetét rend – szeresen bemutató jelentős nemzetközi platformként feladatának tekinti, hogy a poszt-kommunista régió kiemelkedő minőségű művészeti tartalmait a széles közönség előtt rendszeresen és széles választékban bemutassa.

A kortárs lengyel művészetnek szentelt, az Art Market Budapest 2016 keretében a vásár helyszínén bemutatásra kerülő képzőművészeti tartalom köré épülő, POLISH(ed) elnevezésű program egyfajta kulturális fesztiválként, Budapest számos más művészeti helyszínét is bekapcsolva rendkívüli gazdagságban és mélységben ad ízelítőt Európa egyik legizgalmasabb művészeti szcénájáról a vásár ideje alatt.

A POLISH(ed) program keretében az Art Market Budapest területén lengyel galériák több száz négyzetméternyi területen mutatják be művészeti választékukat, és szintén a vásár helyszínén megvalósuló látványos művészeti csemege a kiállítási épületek között kialakított szoborpark, amelynek ezúttal teljes kiállítási anyaga a Lengyel Szobrászati Központ gyűjtemé – nyéből mutat be válogatást. A szoborválogatás keretében az Art Market Budapest 2016 díszvendége, a világhírű Magdalena ABAKANOWICZ alkotásai is láthatóak.

A programhoz a vásárt kísérő, az Art Market Budapest közreműködésével létrehozott kiállítások, szakmai programelemek járulnak, a vásár Inside Art mini-konferenciája egy teljes napját a lengyel művészethez kapcsolódó beszélgetéseknek szen – teli. Mindeközben David Seymour ’CHIM’ New Yorkból Budapestre érkező Children of War című kiállítása, illetve a neves lengyel magángyűjtő, Cezary Pieczynski fotókollekciójából összeállított különleges válogatás lesz látható Budapesten.

A FOLYTONOSSÁG FORMÁJA:
LENGYEL FOTÓMŰVÉSZETI VÁLOGATÁS A CEZARY PIECZYŃSKI GYŰJTEMÉNYBŐL

Az Art Market Budapest vendégkiállítása

Az Art Market Budapest 2016 egyik nagyszabású kísérőeseményeként, az Art Market Budapest által a lengyel művészet bemutatására létrehozott POLISH(ed) elnevezésű vendégprogram keretében a lengyel magángyűjtő, Cezary PIECZYŃSKI gyűjteményéből kiemelt válogatás kerül a vásár ideje alatt bemutatásra a budapesti A38 Galéria kiállító – terében.

A poznani gyűjtő és műkereskedő érdeklődése középpontjában az avantgárd irányzatok illetve a hetvenes évek konceptuális tendenciái állnak, kollekcióját ma a legjelentősebb lengyel magángyűjtemények közé sorolják. PIECZYŃSKI a lengyel alkotásoknak a 20. századi fotográfia nemzetközi kontextusába helyezésére törekszik, gyűjteményében számos kiemelkedő művész – köztük például Eadweard MUYBRIDGE, Paul STRAND – fotói is meg – találhatóak. A kísérletitől az absztrakton át a kortárs fotóig széles körű az érdeklődése, kollekciójának legkorábbi darabjai az 1920-as évek avantgárd időszakából valók.

Az A38 hajó különleges kiállítóterében bemutatásra kerülő válogatás a két lengyel neoavantgárd központ, Łódź és Wroclaw meghatározó művészeinek felvonultatásával igyekszik képet adni a hetvenes évek kutató, kísérletező lengyel alkotói generá – ciójáról. A tárlat különlegességét meghatározzák a Łódźban működő, Józef ROBAKOWSKI, Antoni MIKOŁAJCZYK és Ryszard WAŚKO nevével fémjelzett Warsztat Formy Filmowej (1971–79) csoport kísérletező és performanszokat dokumentáló munkái és a wroclawi Permafu csoport (1970–80) alkotásai, többek között Andrzej LACHOWICZ és a kultikus NATALIA LL fotóival.

A FOLYTONOSSÁG FORMÁJA, 2016 október, A38 Galéria, Budapest
KIÁLLÍTOTT MŰVÉSZEK: Janusz BĄKOWSKI, Jerzy BEREŚ, Zbigniew DŁUBAK, Zdzisław JURKIEWCZ, Anna KUTERA, Paweł KWIEK, KWIEKULIK, Andrzej LACHOWICZ, Jolanta MARCOLLA, Antoni MIKOŁAJCZYK, NATALIA LL, Andrzej PARUZEL, Ireneusz PIERZGALSKI, Maria PINIŃSKA-BEREŚ, Józef ROBAKOWSKI, Zdzisław SOSNOWSKI, Zbigniew WARPECHOWSKI, Ryszard WAŚKO
KURÁTOR: SOMOSI Rita

sCULTURE

A szobrászat – különösen a köztereken elhelyezett szobrok formájában – a közönség számára a művészettel való kapcsolatteremtés legközvetlenebb eszköze. Az Art Market Budapest külön kiállítási programot hozott létre, amelynek célja, hogy a művészetbarátok és gyűjtők körében a művészeti ágat népszerűsítse, illetve hogy különlegesen látványos elemmel egészítse ki a vásár egyébként is rendkívül komplex kiállítási anyagát.

Guest of Honor: MAGDALENA ABAKANOWICZ

2016-ban az Art Market Budapest díszvendége Magdalena ABAKANOWICZ. A világhírű lengyel művész látványos, nagyméretű, hat darabból álló Mutánsok című alkotása a vásár helyszínén és ideje alatt a Lengyel Szobrászati Központtal együttműködésben létrehozott szoborpark központi elemeként kerül bemutatásra. Magdalena ABAKANOWICZ a világ legismertebb, nemzetközi jelentőségű képzőművészeinek egyike 1930-ban született Lengyelországban, jelenleg is Varsóban él és alkot. Pályafutását a szovjet uralom idején kezdte, a Varsói Képzőművészeti Akadémián szerzett művészeti diplomát. A mester hírnevét egyebek mellett a világ olyan nagyvárosaiban elhelyezett alkotásai is megalapozzák, mint Chicago, Vancouver, Szöul, Washington és más jelentős kulturális központok.

5 TONNA SZOBOR ORONSKÓBÓL
Az Art Market Budapest 2016 bemutatja a Lengyel Szobrászati Központ kiállítását

A sCULTURE az Art Market Budapest különleges szabadtéri szoborparkja és szobrászati szekciója, amely keretében 2016-ban a lengyel kortárs művészetre összpontosító POLISH(ed) vendégprogram részeként teljes egészében lengyel alkotók műveiből készült válogatás kerül bemutatásra. A hihetetlenül gazdag szabadtéri kiállítás az oronskói Lengyel Szobrászati Központ együttműködésével valósult meg. A 16 lengyel művész monumentális alkotásait bemutató kiállítás alkotói között megtalálható néhány klasszikus, közülük a legismertebb Magdalena ABAKANOWICZ, aki egyben az Art Market Budapest 2016 díszvendége, de a közép-és fiatal generáció képviselőivel is találkozhatunk. A figuratív és absztrakt szobrok, objektek és interaktív installációk közül számos kifejezetten az Art Market Budapest 2016 keretében létrejövő kiállításra készült. Az alkotások különböző értelmezési- és látásmódokat reprezentálnak: a pacifistától az ökológiai, a kontemplatív, az utópikus vagy a szociológiai megközelítésen keresztül a poszt-konceptuálisig. Adam GARNEK Turbine, Krzysztof BEDNARSKI, Brahmaputra, Maciej ALEKSANDROWICZ Look around és Marek ROGULSKI Dice című alkotása egyaránt interaktív kompozíció. A műtárgyak bronzból, acélból, fémlemezből, szintetikus gyantából készültek; a szobor, mint műalkotás művészi megközelítésének sokféleségét mutatják be, amely egyébként kifejezett célja a vásár sCULTURE szekciójának.

A Lengyel Szobrászati Központ olyan nemzeti kulturális intézmény, amely kifejezetten a szobrászatnak és más térbeli művészeti ágaknak szenteli figyelmét. Egy 19. században épült majorságban helyezkedik el, Józef BRANDT festőművész egykori birtokán. Amellett, hogy rezidencia programokat kínál a művészek számára, jelentős 20-21. századi szoborgyűjteménnyel is rendelkezik, emellett évente tucatnyi kiállításnak ad helyet, amelyekhez szabadtéri szoborpark is rendelkezésre áll. Az elmúlt évek legfontosabb eseményei között szerepelt Magdalena ABAKANOWICZ kiállítása, aki számos munkáját az oronskói központban készítette a 90-es években. A központ legfontosabb eseménye 2016-ban – az Art Market Budapesten való megjelenés mellett – a mai kortárs szobrászművészet egyik meghatározó alkotója, Tony CRAGG kiállítása.

Számos jelentős lengyel művész debütált Oronskóban, köztük például Katarzyna KOZYRA, Zbigniew LIBERA, Mirosław BAŁKA, Joanna RAJKOWSKA, a szabadtéri művészeti workshopok és a The Young Triennial, a fiatal lengyel művészeket támogató multimédia program fontos mérföldkövet jelent számos lengyel alkotó művészeti karrierjében.

A Lengyel Szobrászati Központ részt vesz az ELAN, az európai szoborparkok közötti együttműködés munkájában, amelynek többek között tagja a Yorkshire-i Szoborpark (Egyesült Királyság), az Arte Sella (Olaszország), a Springhorhof (Németország), a Wanas (Svédország) és a Gassendi Museum (Franciaország) is. Az Art Market Budapesten megrendezésre kerülő szobrászati kiállítás a Lengyel Szobrászati Központ számára fontos nemzetközi esemény, ahol a lengyel szobrászat a széles nemzetközi közönség előtti bemutatkozásra kap különleges lehetőséget.

 

KIÁLLÍTOTT MŰVÉSZEK:
Magdalena ABAKANOWICZ, Maciej ALEKSANDROWICZ, Krzysztof M. BEDNARSKI, Jan BERDYSZAK and Marcin BERDYSZAK, Tomasz DOMAŃSKI, Adam GARNEK, Robert KAJA, Marta PSZONAK, Marek ROGULSKI, Robert RUMAS, Anna SIEKIERSKA, Łukasz SKĄPSKI, Tomasz SKÓRKA, Maciej SZAŃKOWSKI, Paweł WOCIAL, Kamila TUSZYŃSKA

KURÁTOR: Eulalia DOMANOWSKA

KÖZREMŰKÖDÖTT: Leszek GOLEC, Jarosław PAJEK

SZERVEZÉS: Henryk GAC

BUDAPESTI PARTNEREK: Gallery Out of Home, Museum Complex

 

CHIM: A HÁBORÚ GYERMEKEI
Satellite exhibition of Art Market Budapest 2016

Az Art Market Budapest 2016 egyik kiemelt kísérőeseményeként, a lengyel művészetet fókuszba helyező, az Art Market Budapest által POLISH(ed) elnevezéssel létrehozott program keretében a vásár ideje alatt kerül sor a legendás lengyel születésű fotográfus kiállításának világpremierjére a budapesti Deák 17 Galériában.

Az ismert fotótörténész, Carole NAGGAR, a kiállítás kurátora CHIM sokáig lappangó kontaktképeit vizsgálva korábban soha nem publikált fotókat fedezett fel. Az Art Market Budapest ideje alatt a világon először bemutatásra kerülő felvételek jól láttatják CHIM kivételes képességét a fotóalanyaival való különleges kapcsolatteremtésre, a rá annyira jellemző stílusra, amelynek lényege, hogy szinte maga is érintetté vált az alkotói folyamat során. CHIM hatása a fotóművészetre máig érzékelhető, az európai fotózás nagymesterei közé CHIM legendaként vonult be. A sajtófotósok híres „társasága”, a Magnum Photos társalapítójaként különleges helyet foglal el a fotótörténeti kánonban. David SEYMOUR, azaz CHIM (1911–1956) 1947-től 1956 novemberében bekövetkezett haláláig tagja volt az ügynökségnek. CHIM Varsóban született David SZYMIN néven, majd Párizsba költözött művészetet tanulni, és nem sokkal később a fotózás került élete középpontjába. Innen indul életműve, amely az emberiséget kísértő szocioportrék összességeként mond kritikát a 20. század turbulens történelmi eseményeiről: a francia Front Populaire történetétől a spanyol polgárháborúig, vagy a második világháború rombolásától Izrael állam megszületéséig.

A kiállításon bemutatott felvételek válogatást adnak abból a sok száz tekercsből, amelyeket CHIM a gyermekek jogainak védelmére az Egyesült Nemzetek Szervezete által akkoriban létrehozott UNICEF felkérésére készített a háború által leginkább sújtott országokban: Németországban, Ausztriában, Görögországban, Olaszországban, Magyarországon és szülőhazájában, Lengyelországban. Sokak számára ezek a fotók világítottak rá arra, hogy kik voltaképpen a háború legkiszolgáltatottabb áldozatai, CHIM felvételei így különleges szolgálatot tettek a béke ügyének.

További információ: www.davidseymour.com

Videók