TÖRTÉNELEMÓRÁK A SZABADSÁGRÓL

Egyéb

A történelem pereg tovább? Történelemórák a szabadságról című programsorozatunk keretében az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70.évfordulójára elmékezünk. Az est társszervezője az Élet Menete Alapítvány.

2015. január 20. (kedd), 18.00

Lengyel Intézet

Budapest 1065, Nagymező u. 15.

A tavalyi nagy sikerre és érdeklődésre tekintettel folytatódik a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Lengyel Intézet által közösen indított programsorozat,  Történelemórák a szabadságról címmel. Az idei év első találkozójának témája január 20-án, 18.00 órakor az auschwitzi náci német koncentrációs haláltábor felszabadulásának 70. évfordulójához kapcsolódik. Az est alkalmával azonban a hetven évvel ezelőtti események mellett a meghívott résztvevők azt is megvizsgálják, milyen tanulságot vont le a világ a holokauszt tragédiájából, mennyire élő kérdés ez ma, milyen tudást adnak át a családok, az iskolák, a média, mit tudnak róla ma a fiatalok. Fontos téma lesz e körben az is, mi az oka a szélsőséges nézetek legújabb reneszánszának világszerte. Arról is szó esik majd, hogy mi lehet a feladatuk a civil szférából érkező, emlékezésre, elfogadásra, és általános toleranciára ösztönző kezdeményezéseknek, hol kezdődik az egyén és hol a közösség felelőssége a holokauszt emlékének ápolásában és az idegengyűlölet megfékezésében. Az este folyamán levetítjük  a varsói, világszenzációként emlegetett  Lengyel Zsidó Történeti Múzeum, és az est társszervezője, az Élet Menete Alapítvány tevékenységét bemutató két rövid filmet is. Ezekből egyebek mellett az is kiderül,  hogyan segíthetik nemzetközi kezdeményezések, civil és állami intézmények, új múzeumi létesítmények a tragikus történelmi tapasztalatok feldolgozását.

 

Vendégek:

Krekó Péter, politológus, szociálpszichológus, politikai elemző. Az ELTE Társadalom-és Neveléspszichológia tanszékének tanársegédje. A Political Capital Policy Research & Consulting Institute igazgatója. 

Prof. dr. Karsai László, történész, a Szegedi Tudományegyetem Legújabbkori Egyetemes Történeti Tanszékének tanára

Dr. Botos Máté, történész, politológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja

 

A beszélgetést vezeti: Veiszer Alinda Prima Primissima-díjas riporter, műsorvezető

 

Közreműködik: Bangó János hegedűművész

 

Program:

18.00 Roman Kowalski nagykövet úr és Katarzyna Sitko igazgató asszony köszöntője

18.10 Az Élet Menete Alapítványt bemutató film vetítése

18.20 Beszélgetés. Résztvevők: Krekó Péter (politikai elemző, Political Capital),

Karsai László (történész), Fodor György professzor (a keresztény zsidó

tanács tagja).

Moderátor: Veiszer Alinda.

19.35 Kérdések

19.50 A Lengyel Zsidó Történeti Múzeumot bemutató film vetítése

20.15 Fogadás

 

A rendezvényen angol-magyar tolmácsolás biztosított.

Mivel a helyek száma korlátozott, részvételi szándékát kérjük 2015. január 16-ig (péntek) jelezze a "> e-mail címen.

További információk:

eletmenete.hu/, facebook.com/menetealapitvany.azelet, twitter.com/EMenete, www.budapeszt.msz.gov.pl, www.lengyelintezet.hu

 

A programsorozatról:

Bronisław Komorowski államelnök 2014-et a Szabadság Ünnepévé nyilvánította, melynek kapcsán számos program került megrendezésre nemcsak Lengyelországban, de világszerte. A budapesti Lengyel Intézet és a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége ebből az alkalomból indította útjára tavaly januárban közös, egész éven át tartó nyilvános vitaciklusát Történelemórák a szabadságról címmel. A havi rendszerességgel jelentkező találkozók  fókuszában a huszonöt évvel ezelőtti események, az első lengyelországi szabad választáshoz, illetve a '89-ben bekövetkező rendszerváltáshoz vezető történések álltak. 2014-ben tíz találkozóra került sor, amelyeken mintegy ezer ember vett részt. A nagy sikerre való tekintettel a programsorozat 2015-ben is folytatódik. A téma változatlan, de ezúttal a szervezők célja nem pusztán történelmi, hanem tágabb, kulturális és gazdasági kontextusban megvizsgálni és körüljárni a szabadság fogalmát.

 

Szervezők: 

Élet Menete Alapítvány

A Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövetsége

Lengyel Intézet