Mariusz Bogdanowicz Quartet: SYNTONIA

Zene

A lengyel jazz egyik legnagyobb klasszikusa érkezik kvartettjével a Hajóra, hogy kifinomult, mély, lírai, ugyanakkor modern zenéjével felemeljen, míg itthonról a Trio Querbes ad majd káprázatos és meghökkentő koncertet.

2014. október 25. (szombat), 19.00

A38 Hajó, Kiállítótér

A Mariusz Bogdanowicz Quartet 1991-ben alakult. Indulásakor erős kísérletező jelleg és a felállás létszámának a változékonysága jellemezte a formációt. A felállás leggyakrabban szextett volt, amelyben sokszor három nagybőgő is helyet kapott. Az együttes 1994-ben nyerte el a mostani formáját, vagyis lett kvartetté, nyomban első lemezét is megjelentette, amely azóta is tartó sikerének alapkövévé vált.A kvartett a névadó nagybőső-zeneszerző Mariusz Bogdanowicz szerzeményeit adja elő. Mariusz zenéje nagyon személyes, lírai, intím, ugyanakkor nagyon közvetlen és kommunikáló is. A dallamoknak és a zenei motívumoknak különösen nagy szerep jut szerzeményeiben, mivel azok hordozzák az erős érzelmi töltetet. Annak ellenére, hogy alapvetően jazz-zenéről beszélünk, az mélyen gyökerezik az egyetemes európai kultúrában. A Mariusz Bogdanowicz Quartet megannyi híres fesztiválon és neves klubban lépett fel. Ezek többek között a Jazz Jamboree, a Warsaw Summer Jazz Days, a Gdynia Summer Jazz Days, a Pomeranian Jazz Autumn, a Jazz by the Odra River, a londoni Central Europe Culture Festival, a 2000-es belga International Performing Arts Festival Shape, valamint számos tévé- és hangfelvételt készítettek.

Felállás:
Mariusz Bogdanowicz - nagybőgő
Adam Wendt - tenor és szoprán szaxofon
Sebastian Frankiewicz - dob
Miłosz Wośko - zongora

Hivatalos honlap

Facebook

 

Trio Querbes

A groteszkbe hajló humor, a nyers free-jazz, és minden ami e-között. A Querbes trio előadásmódjára a játékosság a sokszinűség a jellmző. Bármit eljátszanak ami eszükbe jut: legyen az swing, be-bop, latin, funk, futó pop sláger, vagy saját darabok ( ami a kortárs jazz kategóriába sorolható). Kedvelik a szélsőségeket, a fordulatokat és feszegetni a határokat. A hallgatóságot váratlan, olykor zavarba ejtő helyzetbe emelni. Mindezt persze gyereki bájjal, és gyengédséggel. És ami zeneileg a  fordulatoskodást illeti: a teljesen szabad játékmódból a legnagyobb precizséggel hangszerelt, komponált zenei részbe akár egy pillanat alatt történik a váltás. Na. Szóval mindez ebben a furcsa hangzásba, és felállásban amit véletlen találkozás szült.

Ja: és egy fontos még: A STILUS CSAK IDÉZET

 

Felállás:

Weisz Gábor : sax
Rózsa István : Helikon
G Szabó Hunor: ütősök

www.a38.hu

Videók