Take the MOL Train: Jorgos Skolias World Trio (PL)

Zene

A görög származású lengyel énekes a blues, a jazz, a rock világából, Görögország, Afrika és India zenéjéből merít inspirációt. Az ősi éneklési technikák ismerője, és egyike azon kevés jazz énekesnek, aki elsajátította a felhang-éneklést is, azaz három különböző hangmagasság egyidejű megszólaltatását.

2014. szeptember 6. (szombat), 21.00

BMC, Opus Jazz Klub

Jorgos Skolias - ének
Bronislaw Duży - harsona
Antonis Skolias - dob

Az 1950-ben a Zgorzelecben görög politikai menekültek gyermekeként született lengyel énekes és zeneszerző Jorgos Skolias multikulturális környezetben nevelkedett. Részt vett a görög kisebbség rendezvényein, de korosztályával együtt már egész fiatalon megragadta a kor új zenei világa is, így érthető hogy a hetvenes évek elejétől már aktív részese volt az akkori igen élénk wrocławi rock és blues zenei életnek.


Hivatásos zenei karrierje 1982-ben kezdődött, amikor a Krzak jazz-rock együttes tagjaként bekerült egy mindig újat kereső, kísérletező, innovatív művészek alkotta szűkebb körbe. Az Osjan zenekar, majd a késő nyolcvanas évek új lengyel jazz hullámának kulcszenekara, a Young Power énekeseként vált még ismertebbé.

Jorgos Skolias azóta töretlenül tágítja az énekhang egyéni alkalmazási lehetőségeinek határait, inspirációkat merítve a blues, a jazz, a rock világából, vagy éppen Görögország, Afrika és India zenéjéből. Ősi éneklési technikákat tanulmányozott és egyike azon kevés jazz énekesnek, aki elsajátította a felhang-éneklést is, azaz három különböző hangmagasság egyidejű megszólaltatását. Az elmúlt években aktívan részt vett színházi és filmzenei projektekben is.

Pályafutása során számtalan kiváló művésszel dolgozott együtt, elég csak Tomasz Stańko, Terje Rypdal, Nikos Touliatos, Bogdan Hołownia, Zbigniew Namysłowski, Krzysztof Knittel vagy éppen az Opusban vele fellépő, kiemelkedő lengyel harsonás, Bronisław Duży nevét említenünk.

Jegyek 1500 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a JEGY.HU oldalon.

Az Opus Jazz Clubban ülőhely csak asztalfoglalás esetén garantálható.
Tel: (+36 1) 216 7894

Tovább a  rendezvény honlapjára

Videók