V4 Jazz Hét

Zene

V4 Jazz Hét: Oláh Kálmán Trió, Vendégek: Lukáš Oravec (SK), Jacek Namysłowski (PL), Rostislav Fraš (CZ)

2014. június 6. (péntek), 21.00

Budapest Music Center, Opus Jazz Club Budapest, IX. Mátyás u. 8.

2014. június 6. (péntek) 21.00

Budapest Music Center

Opus Jazz Club

Budapest, IX. Mátyás u. 8.

 

Oláh Kálmán - zongora
Egri János - nagybőgő
Balázs Elemér - dob
Lukáš Oravec - trombita
Jacek Namysłowski - harsona
Rostislav Fraš - szaxofon

Az elmúlt fél évben a V4 magyar elnökségének támogatásával Oláh Kálmán triója – cseh, lengyel és szlovák vendégművészekkel kiegészülve – három koncertet adott a külföldi V4-es fővárosokban. (E koncertek sikere a szlovákiai résztvevőket például egy közös V4-es CD kiadására inspirálta.) A V4 Jazz Hét zárókoncertje keretében így tulajdonképpen már egy összeszokott csapat mutatkozik be a hazai közönség előtt.
A három magyar muzsikust nem szükséges itthon bemutatni, őket Trio Midnight néven lassan 25 éve az egyik legjobb magyar mainstream együttesként ismeri el mind a szakma, mind a nagyérdemű. Az elmúlt több mint két évtizedben nyertek rangos európai versenyt, itthon átvehették az év jazz együttesének járó eMeRTon-díjat, külföldön számtalan fesztiválon vendégszerepeltek, s olyan jazzlegendával készítettek lemezt, mint a szaxofonos Lee Konitz. Idővel a trió tagjai saját zenekaraikkal is - Oláh Kálmán Sextet, Balázs Elemér Group, Egri János Trió - a hazai jazz meghatározó alakjaivá váltak.
Az együttes szlovák vendége, a Dániát és Lengyelországot követően jelenleg Bécsben tanuló Lukáš Oravec 2012-ben két első díjat is elhozott a Szlovák Jazz Új Arcai nevű versenyről, majd idén saját kvartettjével elnyerte a legjobb szlovák jazzlemeznek járó Esprit-díjat.
A lengyel vendégművész személyében a szaxofonos jazzlegenda, Zbigniew Namysłowski fiát, a harsonás Jacek Namysłowskit köszönthetjük. A muzsikus apja zenekarával többször is járt Magyarországon, de az elmúlt években számos formációja révén - Jacek Namysłowski Quintet, Generation Next, J4zz PuZone - már saját jogán, kiváló 'leaderként' tartják számon a lengyel színtéren.
A cseh szaxofonos-zeneszerző Rostislav Fraš a prágai jazz színtér fontos szereplője. Képzett, magabiztos játékát és komplex szerzeményeit jeles cseh együttesekben (Karel Růžička Septet, Limited Edition, Štěpán Markovič Saxtet, Zuzana Lapčíková Quintet), saját különböző formációiban, illetve több cseh és szlovák közös projekt résztvevőjeként is nagy tetszéssel fogadta a közönség.Jegyek 1000 forintos áron kaphatók a helyszínen, az InterTicket országos JEGYPONT hálózatában, valamint a JEGY.HU oldalon.