Kovászkészítő workshop a Mennivalóval

Egyéb

A budapesti Lengyel Intézet 75. szülinapi bulijának második napján, szombaton!

2014. május 24. (szombat)

Lengyel Intézet

1065 Budapest, Nagymező u. 15.

KOVÁSZ

A kovász egy úgynevezett "előtészta", amely liszt (leggyakrabban rozsliszt) és víz felhasználásával, illetve természetes élesztőgombák, tejsav- és ecetsavbaktériumok felszaporításával készül.

Miért egészségesebb a kovászos kenyér?

A gabonaszem héja sok ásványi anyagot tartalmaz, többek között magnéziumot, vasat és cinket. Ezek az ásványi anyagok könnyebben felszívódnak az emberi szervezetben a savanyítás után. A kovásszal készült kenyér sokáig megtartja frissességét, míg az adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmazó kelesztett kenyér gyakran már másnapra megszikkad.

KENYÉR

A kenyerünk magasabb tápértékű búza- (BL-112), graham- és rozslisztből készül. Az elkészült tésztához len-, tök- és napraforgó magot keverünk. Kenyerünk kovászos alapú és nem tartalmaz káros anyagokat. 

A workshop minden résztvevője hazavihet egy kis üvegnyi kovászt, és a Mennivalós kenyeret is meg lehet majd kóstolni!

Az elkészített kovász örökéletű, elég időről időre vízzel és liszttel táplálni.