Mikołaj Trzaska/Rafał Mazur/Pándi Balázs Trio (PL/HU)

Zene

Mikołaj Trzaska, a gdanski szaxofonos és multiinstrumentalista, Rafał Mazur, az akusztikus basszusgitár első számú kelet-európai mestere és a világszerte ismert Pándi Balázs közös koncertje a BuDoKu Fesztivál keretében.

2014. május 7. (szerda), 21.30

Toldi Mozi

Budapest, V. Bajcsy-Zsilinszky út 36-38

Mikołaj Trzaska, a Gdańskból származó szaxofonos és multiinstrumentalista, aki a kilencvenes évek elején tűnt fel a legendás és stílusalkotó Miłość együttes alapító tagjaként, Lester Bowie-val is közös albumokon.  Az évtized második felében Łoskot nevű avantgarde zenekarával aratott komoly sikereket. 2000-től az Oleś testvérekkel, Lengyelország legjobb ritmusszekciójával lépett fel és készített felvételeket frissen alapított Kilogram Records nevű lemezcége számára, amely rövid időn belül a kelet-európai free jazz színtér egyik legfontosabb kiadója lett.  Szoros kapcsolatokat ápol a skandináv free jazz vonallal, játszik Peter Brötzmannal, Johannes Bauerrel és Joe McPhee híres TRIO X zenekarával is, jelenleg is tagja Ken Vandermark legendás Resonance projektjének.

Rafał Mazur, az akusztikus basszusgitár első számú mestere Kelet-Európában, a krakkói Meeting of Improvisers és a Laboratory of Intuitions fesztiválok és az ImproArt Studio of Improvisation alapítója valamint az Ensemble 56’ (Dóra Attila magyar szaxofonossal) és a Process_Laboratory of Intuition, az Ullén/Dóra/Mazur Trio és a Mazur&Neuringer Duo együttesek létrehozója. Koncertezett Európa-szerte valamint Kínában, Dél-Koreában és Izraelben az alábbi neves improvizátorokkal: Raymond Strid, Lisa Ullén, Lawrence Butch Morris, Mark O’Leary, Keir Neuringer, Fréderic Blondy, Charlotte Hug, Eve Risser, Oliver Schverdtem, Mikołaj Trzaska, Marek Chołoniewski, Dóra Attila, Sőrés Zsolt.

Pándi Balázs, a budapesti punk/hardcore színtérről indult fiatal dobos azon kevés magyar zenészek egyike, akit világszerte ismernek. 2006-ban a kortárs elektronikát felforgató Venetian Snaresszel jegyzett közös munkák révén figyeltek fel rá. Azóta rendszeresen turnézik a modern zenetörténet egyik legkultikusabb figurájával, a japán Merzbow-val, valamint legfrissebben jegyzett kiadványán  - mely The Blood of Heroes néven debütált - Bill Laswell-lel alkotják a ritmusszekciót. Néhány éve a kortárs improvizáció színterén is próbálgatja erejét, főként kelet-európai zenészek társaként, játszott többek között Rafał Mazurral, részt vett a májusi, nagy sikerű Friv 2 Varsó-Poznan-Krakkó-Budapest improvizációs zenei fesztiválon is.