Rafał Mazur & Keir Neuringer duó (PL/USA)

Zene

A kiváló lengyel (akusztikus) basszusgitáros és a multiinstrumentalista amerikai polihisztor különleges koncertje egy különleges helyszínen: az A38 Hajó Dunán úszó kiállítótermében. Szabad improvizáció vad intenzitással!

2013. november 17. (vasárnap), 20.00

A38 Hajó – Petőfi híd budai hídfő

Photo: Petra Cvelbar

A kortárs szabad improvizációs zene egyik klasszikus, kisebb-nagyobb megszakításokkal közel másfél évtizede együttműködő duója érkezik az A38 Hajóra. A lengyel Rafał Mazur és az amerikai Keir Neuringer kettőse egy különös egymásratalálásból alakult meg: még 1999-ben találkoztak, szinte véletlenül – hol máshol, mint a színpadon, egy krakkói jazzklub jam sessionjében. A többi már zenetörténet: az akusztikus basszusgitár első számú európai mestere és a multiinstrumentalista (ebben a duóban szaxofonon játszó), aktívan politizáló, fellépésein a spoken word, a jazzkoncert és a multimédia-show sajátos elegyét nyújtó, jó ideje Európában élő muzsikus három lemezt adott ki és számtalan koncertet tartott közösen.

A modern free jazzre jellemző hirtelen dinamikaváltások, visszafogott hangulatok és vad energiakisülések örvénylő mozgása jellemzi minden közös megmozdulásukat. Nehéz találni két zenészt, akik ennyire érzik egymást és egy zenei nyelvet beszélnek, szinte lehetőségeiken túlra kiterjesztve hangszereik megszólalását.

Ahogy Mazur az A38 Hajó blogja számára készített interjújában elmondja: a Neuringerrel való találkozás mérdföldkő volt zenei pályáján, és szinte minden későbbi kezdeményezésének ez a duó az alapja.

Nem mindennapi különlegesség tehát az A38 Hajón legutóbb Mikolaj Trzaska szaxofonossal és Pándi Balázs dobossal fellépett Mazur, és az amerikai-lengyel polihisztor, Keir Neuringer koncertje. A különleges fellépéshez különleges helyszín is jár: a fellépésre az A38 Hajó Dunán úszó kiállítótermében kerül sor.

 

A duó tagjai

Rafał Mazur: akusztikus basszusgitár

Keir Neuringer: szaxofon


Lemezek

Unison Lines, 2010

Improwizje, 2010

A Language Older Than Words, 2003

Hivatalos honlapok

http://keirneuringer.com

http://www.rafalmazur.eu

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Részletes program, bőséges információk, interjúk, fotók, galériák, belehallgatás, fórum és jegyvásárlás a www.a38.hu oldalon. A koncertre jegy vásárolható bankkártyával vagy MasterCard Mobile alkalmazással az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

Kapunyitás a programok meghirdetett kezdése előtt egy órával. A koncertteremben tilos a dohányzás, dohányzó vendégeink az A38 Hajó fűtött orrteraszán gyújthatnak rá.

 

Kiállítótér - Belépő: 1000 Ft, elővételben: 500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.

A38 - Jegyvásárlás: http://www.a38.hu/hu/program/rafal-mazur-keir-neuringer-duo-pl

Videók