Erdődy Kamarazenekar

Zene

Az Erdődy Kamarazenekar koncertjére a XX. századi lengyel zenetörténet égyik legmeghatározóbb zeneszerzőjének, Witold Lutosławski születésének 100. évordulóját ünneplő magyarországi programsorozat keretében kerül sor. Vezényel: Marcin Nałęcz-Niesiołowski. Koncertmester: Szefcsik Zsolt.

2013. június 9. (vasárnap), 19.30

Budapest Music Center, Koncertterem

Budapest, IX. Mátyás u. 8.

Idén ünnepeljük a lengyel zeneszerző-óriás, Witold Lutosławski születésének 100. évfordulóját. A nemzetközi évforduló alkalmából a lengyel szejm, a Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma az UNESCO védnöksége alatt 40 várost, és 18 országot érintő, valamint 100 különféle rendezvényt felvonultató széleskörű programsorozattal emlékezik a XX. századi lengyel zenetörténet kiemelkedő alakjára. A budapesti Lengyel Intézet és magyar partnerei, számos kiemelkedő zenei intézmény, együttes, kiváló művészek összefogásának köszönhetően Magyarország is több programmal tiszteleg Lutosławski gazdag zenei öröksége előtt. A magyar-lengyel összefogásban megvalósuló zenei projektek közül kiemelkedő helyet foglal el e mostani koncert, melynek repertoárjában két kiváló lengyel, illetve magyar zeneszerző: Witold Lutosławski, Aleksander Tansman, valamint Selmeczi György és Orbán György műveit adja elő a Szefcsik Zsolt hegedűművész által 1994-ben alapított, elsősorban a magyar zenetörténet értékeinek népszerűsítését és kortárs hazai kompozíciók bemutatását céljául kitűző Erdődy Kamarazenekar.

A program különlegessége, Tansman 1930-ból származó Triptyque című művének magyarországi bemutatója lesz. A koncertről felvétel is készül, mely a varsói DUX lemezkiadó gondozásában jelenik majd meg. Ugyanennél a lengyel lemezkiadónál látott napvilágot 2003-ban, szintén a budapesti Lengyel Intézet és az Erdődy Kamarazenekar együttműködésében a Karłowicz, Weiner, Bacewicz, Orbán című kiadvány (vezényel: Łukasz Borowicz) mely még megjelenése évében elnyerte az év legjobb zenekari albumának odaítélt Fryeryk díjat, valamint 2004-ben Gramofon különdíjat kapott.

A Tryptyk egy misztikus hangzású, expresszív lendületű, dianamikus alkotás, melyek csúcspontjait, egyfajta gépies ritmika hatja át, erőteljes szinkópa motívumokkal. Ugyanakkor a zenemű leghatásosabb elemei pont a kimértebb tempójú, de a legnagyobb aprólékossággal, mesteri körültekintéssel kidolgozott hangzású nyugodtabb részek.

Az est karmestere Marcin Edmund Nałęcz-Niesiołowski lesz. A nagyszerű lengyel dirigens, Bogusław Madey professzor tanítványaként szerzett diplomát a varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémia karmester szakán, valamint itt szerzett doktori címet is 2010-ben. 1997-2011-ig a Białostocki Opera és Filharmonia művészeti vezetője és igazgatója. Jelenleg a Stanisław Moniuszko Zeneakadémia professzora Gdańskban, a varsói Filharmónia együttesének művészeti vezetője és a Varsói Nagyszínház – Nemzeti Opera rendszeres vendég karmestere. A Podlasiei Opera és Filharmónia együttesével fellépett már Lengyelország vezető komolyzenei szcénáin, valamint a világ számtalan jelentős zenei helyszínén, többek között az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Koreában, Mexikóban, Marokkóban, Spanyolországban, Észtországban, Finnországban, Litvániában, Lettországban, Ukrajnában, Oroszországban, Fehéroroszországban, Németországban, Svédországban, Franciaországban, Belgiumban és Portugáliában. Együttműködött többek között a lengyel Nemzeti Filharmonikusokkal, a világhírű Sinfonia Varsovia, továbbá a Lengyel Rádió Együttesével, valamint a katowicei Lengyel Rádió Nemzeti Szimfonikus Zenekarával mellyel közösen egy archív komolyzenei hanglemezciklust is rögzítettek. Több tucat zenei kiadványnál, rádió-és televíziófelvételnél működött közre. Számos szakmai elismeréssel kitüntették, többek között az Elblągi Hegedű és Brácsaverseny első helyezettje, a wroclawi IV. Fr. Platówna énekverseny győztese, (a verseny alkalmával neki ítélik a Grand Prix Kulturális és Művészeti Minisztérium különdíját is). 2001-ben a kulturális minisztérium neki ítéli a fiatal tehetségeknek járó Ad Astra díjat. 2006-ban megkapta a Gloria Artis a kultúra terjesztéséért járó ezüst érdemrendet.

 

Erdődy Kamarazenekar

Az elsősorban a magyar zenetörténet értékeinek népszerűsítését és kortárs hazai kompozíciók bemutatását céljául kitűző Erdődy Kamarazenekart Szefcsik Zsolt hegedűművész alapította 1994-ben Budapesten. Az együttes magyarországi kottatárak kéziratai alapján több mint száz művet mutatott be évszázados feledés után, s ezzel mára a legkiterjedtebb magyar vonatkozású repertoárral rendelkező zenekarrá vált.

A zenekar tevékenységét eddig számos rádiófelvétel mellett 12 CD felvétel dokumentálja, melyek nemzetközi szaklapok díjait nyerték el.  Az együttes 2002-ben elnyerte a Gramofon című szaklap által alapított „Magyar Klasszikus Díjat”, 2005-ben pedig az Akadémiai Klub Művészeti Díját.

Az Erdődy Kamarazenekar több mint 10 éve ápol gyümölcsöző kapcsolatot a budapesti Lengyel Intézettel, melynek felkérésére az együttes számos lengyel művet mutatott be elsőként Magyarországon, sőt 2003-ban a varsói DUX kiadó gondozásában egy lengyel és magyar műveket tartalmazó lemezt is megjelentetett.

 

Műsor:

Weiner Leó: II. divertimento „Magyar népi dallamok” Op. 24. (1938)

Witld Lutosławski: Five folk melodies (1947)

Selmeczi György: Versenymű négy hegedűre és vonósokra (1999)

(szólisták: Szefcsik Zsolt – Gulyás Emese – Szabó Levente – Kovács Orsolya)

-szünet-

Witold Lutosławski: Overture for Strings (1949)

Alexandre Tansman: Triptyque (1930)  MAGYARORSZÁGI BEMUTATÓ!

Orbán György: Udvari táncok (2011)

 

További információ:

www.lengyelintezet.hu

www.bmc.hu

 

Jegyvásárlás: BMC (216 78 94), www.jegy.hu

www.erdody.hu

 

Támogatók:
Lengyel Intézet
Ferencváros Önkormányzata
Nemzeti Kulturális Alap
Erdődy család