XIV. Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor

Zene

A Grzegorz Karnas Quartet (PL) koncertje

2013. június 28. (péntek), 20.00

Bartók terem

Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 3.

A lengyel muzsikusnak eddig három saját lemeze jelent meg, különböző formációival (játszik trió, kvartett és kvintett felállásban), bejárta már a nagyobb európai fesztiválokat, többek között a London Jazz Festival kényes ízlésű közönségét is sikerült levennie a lábáról.

 

"Akár szöveget énekel, akár scattel, Karnast sosem a show érdekli. Az énekesek a többi hangszeres muzsikusnál talán hajlamosabbak elcsábulni egy kis 'csillogásért', bármi is legyen az ára, de Karnast nem vonzza a rivadalfény. Ő csak zenélni akar." - írja róla a lengyel Jazz Forum.
Michał Tokaj – zongora

 

Grzegorz Karnas - ének
Michał Jaros – nagybőgő
Sebastian Frankiewicz - dob

"Karnas éneklési stílusa három vezérfonalat követ. Az első néhány hang után lelki szemeim előtt Bobby McFerrin képe jelent meg. A „Mester” „Beyond Words” című albuma régóta a kedvenceim közé tartozik. Biztos vagyok benne, hogy Karnasra is hatással volt. Magam is nagy rajongója vagyok a szöveg nélküli szabad éneklésnek, mivel eközben mi énekesek lehetőséget kapunk arra, hogy lerázzuk magunkról a kimondott szavak ritmikájának, szótagszámának és hangsúlyainak béklyóját. Így énekhangunkat „igazi” hangszerként használhatjuk; kötöttségek nélkül szárnyalhatunk, milliónyi színt, hangulatot, mondanivalót, érzelmet megjelenítve a zenében. Azonban mindehhez a tudás mellé nagy bátorság és nyitottság kell, nagy tisztelet érte!"

A cikk szerzője: Feuerstien Réka

www.karnasmusic.com
www.myspace.com/grzegorzkarnas


Videók