Jacek Kochan & Co: LUTOSL...

Zene

Improvizációk és interpretációk a jazz és a kortárs zene határvidékén Witold Lutosławski művei alapján.

2013. május 22. (szerda), 21.00

Budapest Music Center, Opus Jazz Club

Budapest, IX. Mátyás u. 8.

foto: Władysław Lemm

Jacek Kochan - dob
Dominik Wania - zongora
Michał Kopczuk – nagybőgő

Jacek Kochant, Lengyelország talán leghíresebb dobosát igen nehéz kategorizálni, ugyanis tényleg majdnem mindent játszott már több mint harminc éves pályafutása során. Elég sokat elmond róla, hogy már honlapjának nyitó oldalán két részre, jazzre és kortárs-kísérleti zenére válik szét munkássága, s mindkét részen belül tíz-tíz különböző, többnyire manapság is létező formációt találunk.

Kochan a '80-as évek elején hagyta el hazáját, pár éves New York-i tartózkodás után következett Montreal és Toronto, ahol olyan nevekkel játszott, mint John Abercrombie vagy Kenny Wheeler. 1995-ben tért vissza Európába, s a partnerzenészek illusztris névsora azóta csak tovább bővül: Dave Liebman, Eddie Henderson, Joey Calderazzo, Palle Mikkelborg, Eric Vloeimans, Nguyen Le, Eivind Aarset, Greg Osby, Lars Danielsson, Uri Caine, Iva Bittova, hogy csak néhányat említsünk, és kicsit összezavarjuk azokat, akik ebből szeretnék "belőni" Kochan zenéjét. (17 lemezt jegyez zenekarvezetőként és még többön játszik sidemanként.)

"...Nem csak a klasszikus forma akadémikus megközelítését érti, de teljesen folyékonyan beszéli a különböző atonális rendszerek nyelvét is." - jellemezte a dobost Oscar Peterson. S ha nem is teljesen világos egy mezei zenekedvelő számára ez a kijelentés, azért az mindenképpen kiderül, hogy Kochan - zeneszerzőként és hangszerelőként is - nem véletlenül "téved" egyre gyakrabban az experimentális zene területére, legyen az "dob-ária" egy kortárs operában, szimfonikus darab, abszurd Chopin-átdolgozás vagy "kütyüzős" elektronikus projekt.

www.jacekkochan.com