Qaartsiluni Ensemble

Zene

Con Tempo - a Bartók Rádió hangversenysorozata. Vezényel:Rozmán Lajos

2013. május 23. (csütörtök), 19.30

Budapest Music Center, koncertterem

Budapest, IX. Mátyás u. 8.

Program

Dukay Barnabás: Fölizzás a tüzekben- nonett 

Kondor Ádám: Szőllőssy emlékdarab - ősbemutató

*****

Witold Lutoslawski: Preludes and Fugue for 13 solo strings

 

Qaartsiluni - alaszkai eszkimó kifejezés, össszetartást, reményt, valami nagy kitörésre való várakozást jelent.

Az együttes 2012 tavaszán a „Közép-Európai Portrék” egyedülálló programjával mutatkozott be a nagyközönség előtt. A sorozat hangversenyei magyar, szlovák és cseh alkotókat, előadókat hívtak együttműködésre. Már ott is kitűnt, hogy az ensemble érdeklődésében központi helyet foglal el a közép-, tágabb értelemben a kelet-európai tradíció jelenének, múltjának föltérképezése, bemutatása.

A Qaartsiluni koncertjein klasszikus művek és ősbemutatók egyaránt szerepelnek. A „Közép-Európai Portrék” sorozatot a Magyar Rádió rögzítette, legjobb produkcióiból CD készül.

A Qaartsiluni Ensemble távlati célja a közép európai térség művészeinek felfedezése, egymás iránti érdeklődésének felkeltése, együttműködések kialakítása, szakmai - baráti kapcsolatok építése, az összetartozás érzésének növelése. A Qaartsiluni munkájával művészi autonómiára törekszik, miközben intenzíven keresi a kapcsolatot a kulturális élet intézményeivel, a kultúra minden szegmensével. Hisszük, hogy nem lehetetlen egy olyan bázis kialakítása, amely  kreatív, más művészeti területekkel szoros kapcsolatot tartó, a múltbeli értékekre fogékony és egyben  felfedező kedvű zenei környezetet hoz létre és közönséget nevel.