Krzysztof Pełech koncertje

Zene

A lengyel gitárművésszel a XIV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztiválon találkozhat a magyar közönség.

2013. április 5. (péntek), 19.30

SZTE Zeneművészeti Kar, Fricsay Ferenc Hangversenyterem

Szeged, Tisza Lajos krt. 79-81

fotó: Jacek Marcin

Krzysztof Pelech 1970-ben Wroclawban született. Tanulmányait a Karol Lipiński Zeneakadémián (Wroclaw)  Piotr Zaleski keze alatt, a Royal Northern Zeneakadémián (Manchester) pedig Gordon Crosskey osztályában folytatta. Zenei készségeit Edmund Jurkowski, Roberto Aussel, Costas Cotsiolis és Joseph Urshalmi mesterek útmutatásával fejlesztette. Jelenleg szülővárosában a zeneakadémia tanára.

A 21 nemzeti és nemzetközi verseny résztvevője volt, és ezek közül tizenhatról díjazottan tért haza:

  • All-Polish Competition of Spanish and Latin American Music, Krakkó, Lengyelország: 1. helyezés
  • Rene Bartoli Gitárverseny Salon de Provence, Franciaország: 1. helyezés
  • Pán- Afrikai Nemzetközi Nagydíj, Lome, Togo: 2. helyezés
  • Villa de Laredo Gitárverseny, Spanyolország: 1. helyezés
  • Alexander Tansman Gitárverseny, Carpentras, Franciaország: 1. helyezés
  • Nagy Komolyzenei Gitárfesztivál és Verseny, Oberlin School, USA: 2. helyezés
  • Maria Canals Verseny, Barcelona, Spanyolország

Krzysztof Pelech korunk aktív fiatal zenészeinek egyik kiemelkedő muzsikusa. Átlagosan évente 60 alkalommal koncertezik (szóló- és kamarahangversenyek, illetve zenekarral kísért szólókoncertek). Olyan zseniális művészekkel muzsikált együtt, mint  Jarema Klich, Jan Jakub Bokun (klarinétt) és Piotr Rangno (akkordium).

A fesztiválról a szervezők:

A  Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált 1999-ben alapította Pavlovits Dávid gitárművész-zeneszerző. Programunk e több mint tíz év alatt nem csak mélyreható kulturális hagyományokat teremtett Szegeden, de korunk legnépszerűbb hangszere, a klasszikus gitár világhírű sztárjait is évről évre elhozza a városba. A klasszikus és könnyedebb műfajokat reprezentáló hangszer népszerűsége következtében a fiatal generáció képviselői is megtöltötték a koncertprogramok termeit. A hangszeresek versenyei, a mesterkurzusok, koncertek és a teltházas gálaestek programjainak és sztárjainak köszönhetően a Fesztivál eseményeiről rendszeresen beszámol a hazai és a nemzetközi sajtó.

 A fesztiválon a szakma nagynevű sztárjai, szólisták, együttesek és fiatal tehetségek egyaránt bemutatkoznak. A programok gerincét klasszikus, jazz és flamenco koncertek, valamint mesterkurzusok alkotják. A szervezők célkitűzése között szerepel a fiatal, kiemelkedő művészek támogatása is.

A fesztiválon eddig 6 kontinens több mint 30 országából szerepeltek művészek.

Bővebben

Videók